Κόσοβο: Zήτησε να μην παραταθεί η αποστολή της Eulex
Η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά να μην παραταθεί η εντολή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) μετά τον Ιούνιο του 2014, λόγω δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο η αποστολή διεξάγει έρευνες και δίκες για εγκλήματα πολέμου.
Στο ψήφισμα για το ρόλο της Eulex στο Κόσοβο, ζητείται από την κυβέρνηση να αρχίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τις προετοιμασίες για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την Eulex στις αρμόδιες αρχές της Πρίστινας έως τον Ιούνιο του 2014, όταν λήγει επίσημα η εντολή της αποστολής της ΕΕ.
Αν και η ΕΕ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνει την εντολή της Eulex και μετά τον Ιούνιο του επόμενου έτους, η Βουλή του Κοσόβου ζητά να μην παραταθεί η εντολή και αναφέρει ως λόγο τη δυσαρέσκεια για το ρόλο της Eulex στις έρευνες και στις δίκες για εγκλήματα πολέμου.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή υπογράμμισε ότι η παρουσία της Eulex στο Κόσοβο είναι αποτέλεσμα συμφωνίας της Πρίστινας και της ΕΕ και ότι με τον ίδιο τρόπο η αποστολή θα αποχωρήσει από το Κόσοβο.
Ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβο,υ Κουρτάν Καϊτάζι, ο οποίος κατέθεσε το σχέδιο ψηφίσματος τόνισε ότι για "τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις στο Κόσοβο" συμπεριλαμβανομένου "του βάρβαρου εκτοπισμού περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου από τις γειτονιές τους σε άλλες χώρες" κανένας δεν έχει λογοδοτήσει και εκτίμησε ότι είναι παράδοξο να δικάζονται για εγκλήματα πολέμου οι επικεφαλής του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου".
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου χαρακτήρισε αδιανόητες τις εκτιμήσεις ορισμένων βουλευτών ότι η Eulex δεν πέτυχε στη μάχη κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος.
Στη συζήτηση δεν συμμετείχαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου καθώς αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής επειδή, όπως ανέφεραν, οι εισηγητές της συζήτησης άλλαξαν το αρχικό κείμενο του ψηφίσματος χωρίς τη συναίνεση εκείνων που το υπέγραψαν.