Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο Μπαϊράκ ζητάει μικρό τζαμί», αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι του παράνομου ραδιοσταθμού Μπαϊράκ, ζήτησαν από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, όταν αυτός επισκέφτηκε τα κατεχόμενα, όπως φροντίσει ώστε να χτιστεί ένα μικρό τζαμί στο χώρο του ραδιοσταθμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Ερσίν Τατάρ, δεν άντεξε την πίεση των «εκλογών», καθώς και τη χαώδη κατάσταση στο κόμμα του (ΚΕΕ) και χθες το πρωί έπαθε καρδιακή προσβολή, ενώ βρισκόταν στην οικία του στη Λάπηθο. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου αναρρώνει. Αλλού γράφει ότι ενόψει του σχηματισμού νέας «κυβέρνησης», εκτός από το ΚΕΕ και το ΔΚ, άλλο ένα κόμμα, το ΡΤΚ, βρίσκεται σε κατάσταση αντιπαλότητας.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κοσμοσυρροή στο Νότο», γράφει ότι χθες 1η Αυγούστου ημέρα κοινωνικής αντίστασης, μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων πέρασε στο «νότο», όπως ονομάζουν τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι χθες σε τελετές που έγιναν σε όλες τις επαρχίες γιορτάστηκαν η 37η επέτειος της δημιουργίας της Διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας, η 55η επέτειος της ίδρυσης της ΤΜΤ (Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης), καθώς και η 442η επέτειος της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πέρασαν 2 εβδομάδες από την περιβαλλοντική καταστροφή στα Γαστριά αλλά η πετρελαιοκηλίδα ακόμα παραμένει.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Καυγάς στο ΡΤΚ», γράφει ότι παρόλο που το ΡΤΚ βγήκε το πρώτο κόμμα στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, μέσα στο κόμμα υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί και για αυτό το λόγο έχει συσταθεί εξαμελής επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα. Αλλού γράφει ότι ο Κίρου Αλτμρίν, συριακής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθηκε πριν 5 μέρες για "παράνομη" είσοδο στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι τον εξαπάτησαν σωματέμποροι οι οποίοι του είχαν πει ότι θα τον μετέφεραν Ιταλία, αλλά τελικά τον εγκατέλειψαν στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οδηγός αυτοκινήτου, στο δρόμο Γκίονελι, αποκοιμήθηκε ενώ οδηγούσε το όχημά του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και ο συνοδηγός του.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ζούμε σε ειρήνη », αναφέρεται στους εορτασμούς της 1ης Αυγούστου ημέρα κοινωνικής αντίστασης, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι της Κύπρου κατάφεραν με την «ειρηνευτική επέμβαση» του 1974 – όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή - και με τη δημιουργία της Διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας, να κρατηθούν μακριά από κινδύνους και απειλές και να ζήσουν σε ειρήνη. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι τονίστηκε επίσης πως με την ίδρυση της ΤΜΤ και τη στήριξη της μητέρας πατρίδας οι Τουρκοκύπριοι αντιστάθηκαν σε αυτούς που ήθελαν να τους κρατούν κάτω από τον έλεγχό τους. Αλλού αναφέρει ότι εντός μίας ημέρας ξέσπασε τρεις φορές πυρκαγιά στον ποταμό που βρίκεται πίσω από την Ακαδημία Καθηγητών Ατατούρκ στη Λευκωσία. Υπάρχουν υποψίες, γράφει, ότι η πυρκαγιά η οποία τελικά τέθηκε υπό έλεγχο, τέθηκε κακόβουλα.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με πηχυαίο τίτλο «Τέλος η δωρεάν περίθαλψη», αναφέρει ότι η Παγκόσμια Ένωση των Δικαιωμάτων των Ασθενών εξέτασε το πώς επηρεάζει τους Τουρκοκύπριους το γεγονός ότι από την 1 Αυγούστου σταματά η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει ότι οι Τ/κ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για επίσκεψη τους σε παθολόγο 15 ευρώ, ενώ για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό 30 ευρώ και ότι θα πρέπει να αγοράζουν φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία. Επίσης γράφει ότι όσοι καρκινοπαθείς συνεχίζουν ακόμα την θεραπεία τους δεν θα επηρεαστούν από τις νέες αλλαγές. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι η πρόεδρος του Συνδέσμου Στήριξης Καρκινοπαθών, Ραζιγέ Κοτζαϊσμαϊλ, δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος τους θα βοηθήσει 144 Τουρκοκύπριους καρκινοπαθείς. Σε άλλο θέμα αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΚΕΕ, Ιρσέν Κιουτσιούκ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος, αλλά περιμένει πρώτα να υπάρξει ομοφωνία για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος.