Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ακτσιά, η ισόβια ποινή για τον Ερόλ Ντικέρ για το βιασμό και το θάνατο του 7χρονου γιου του Μουσταφά πέρυσι και οι αποφάσεις για απαγόρευση του ψαρέματος στην περιοχή Γαστριών και μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών, λόγω Ραμαζανιού, που έλαβε χθες το «υπουργικό συμβούλιο», είναι μερικά από τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
4'

Γίνεται επίσης αναφορά στις δηλώσεις Σιμπέλ Σιμπέρ ότι οι παραλίες στα κατεχόμενα, πλην εκείνων στα Γαστριά, είναι καθαρές.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Σώπασε», αναφέρεται στις αντιδράσεις των οργανώσεων και των εκτός «βουλής» κομμάτων εναντίον του Τούρκου «πρέσβη», Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά για τις δηλώσεις του περί του οικονομικού προγράμματος του ψευδοκράτους και γράφει τα σχόλια της ΚTOS, του πολιτιστικού ομίλου Baraka,ενώ ο Ιζέτ Ιζτζιάν κάλεσε τα εντός «βουλής» κόμματα να αντιδράσουν και να δείξουν στον Ακτσιά ότι υπερέβη τα όριά του. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας μελών του ΚΕΕ εναντίον του Ιρσέν Κιουτσιούκ έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και ο Σουνάτ Ατούν, μιλώντας εκ μέρους του πλήθους, κάλεσε τον Κιουτσιούκ σε παραίτηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε χθες πως εκτός από τα Γαστριά οι υπόλοιπες παραλίες στα κατεχόμενα είναι καθαρές.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ισόβια», αναφέρεται στην ισόβια ποινή που επεδίκασε το «κακουργιοδικείο» στον Ερόλ Ντικέρ για το βιασμό και το θάνατο του 7χρονου γιου του, Μουσταφά. Αλλού γράφει ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» χθες, λόγω Ραμαναζιού, υπάρχει μείωση τριών κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ) στα καύσιμα για την περίοδο των γιορτών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι απαγορεύθηκε το ψάρεμα σε απόσταση 2 χλμ από την περιοχή των Γαστριών όπου έγινε το ατύχημα με το δεξαμενόπλοιο και την πετρελαιοκηλίδα τον περασμένο μήνα και πως ενώ η «ένωση Τ/κ γιατρών» προειδοποίησε τον κόσμο να μην μπαίνει στη θάλασσα από τα Γαστριά έως τη Λάρνακα, η «πρωθυπουργός» Σιμπέρ δήλωσε πως όλες οι παραλίες, εκτός Γαστριών, είναι καθαρές.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Βρήκε αυτό που του αξίζει», γράφει ότι ο Ερόλ Ντικέρ βρέθηκε ένοχος στις 12 από τις 13 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για το θάνατο του 7χρονου γιου του και καταδικάστηκε σε ισόβια που στα κατεχόμενα ισοδυναμεί, όπως σημειώνεται, με 40 χρόνια φυλάκισης. Αλλού γράφει πως ο Σουνάτ Ατούν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ και ο ίδιος δήλωσε για τον Ιρσέν Κιουτσιούκ πως από τη νύχτα των «βουλευτικών εκλογών» «έπρεπε να πήγαινε σπίτι του». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε χθες ότι εκτός Γαστριών, όλες οι άλλες παραλίες είναι καθαρές και πως κάθε μέρες λαμβάνονταν δείγματα για εξετάσεις.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Βράζει το ΚΕΕ», αναφέρεται στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν χθες μέλη του κόμματος, που υποστηρίζουν τους Σουνάτ Ατούν και Φαϊζ Σουτσιούογλου τους οποίος καθαίρεσε ο Κιουτσιούκ, έξω από τα κεντρικά γραφεία στην κατεχόμενη Λευκωσία, ζητώντας την παραίτηση του Ιρσέν Κιουτσιούκ. Για ψευδοδιαμαρτυρία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Ερόλ Ντικέρ θα περάσει τη ζωή του στη φυλακή μετά την απόφαση του κακουργιοδικείου για το θάνατο του γιου του Μουσταφά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» έλαβε χθες κάποια μέτρα για την περιοχή των Γαστριών που επλήγη από την πετρελαιοκηλίδα δεκάδων τόνων και απαγόρευσε το ψάρεμα για τρεις μήνες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Χάος», αναφέρεται στη διαμαρτυρία μελών του ΚΕΕ έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και δημοσιεύει φωτογραφίες με τον Σουνάτ Ατούν που πρώτα υποστήριζε τον Αχμέτ Κασίφ για την προεδρία του ΚΕΕ πέρυσι και μετέπειτα τον Ιρσέν Κιουτσιούκ. Αλλού γράφει για την απόφαση του κακουργιοδικείου εναντίον του Ερόλ Ντικέρ για το θάνατο του 7χρονου γιου του, Μουσταφά γράφοντας πως η ισόβια ποινή σημαίνει πως θα μείνει στη φυλακή για 33 χρόνια και 8 μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη μην ανανέωση του συμβολαίου του πρύτανη του ευρωπαϊκού «πανεπιστημίου» της Λεύκας, που προκάλεσε φήμες για υπέρογκη αποζημίωσή του, πράγμα που η διαχειριστική επιτροπή διαψεύδει λέγοντας ότι δόθηκε μόνο ένας μισθός ως αποζημίωση.