68 χρόνια από την παράδοση της Ιαπωνίας στον Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η 68η επέτειος από την παράδοση της Ιαπωνίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε αφορμή για νέους τριγμούς με τις γειτονικές χώρες, καθώς δύο Ιάπωνες υπουργοί επισκέφθηκαν ένα αμφιλεγόμενο μνημείο των πεσόντων και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέφυγε να εκφράσει τη λύπη του για τα δεινά που υπέστη η Ασία στη διάρκεια του πολέμου.

68 χρόνια από την παράδοση της Ιαπωνίας στον Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
1'


Σε μία περίοδο κατά την οποία επικρατεί ένταση στις σχέσεις της Ιαπωνίας κυρίως με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, το Πεκίνο κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη δύο Ιαπώνων υπουργών στο μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο έχει ανεγερθεί, όχι μόνο στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, αλλά και 14 Ιαπώνων ηγετών την εποχή εκείνη, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου από Συμμαχικό Δικαστήριο.

Η επίσκεψή τους στο μνημείο Γιασουκούνι «πλήττει σφοδρά τα αισθήματα του λαού της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών που υπήρξαν θύματα (του πολέμου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο.

Ο Άμπε απέφυγε να επισκεφθεί το μνημείο στέλνοντας μόνο στεφάνι. Επισκέφθηκε το Εθνικό Κοιμητήριο στο Τόκιο, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ιαπώνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο ενώπιον του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο, ο Άμπε απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου και εξέφρασε την ελπίδα του για μία διαρκή ειρήνη, αλλά όχι και την λύπη του για τα δεινά που υπέστη η Ασία στη διάρκεια του πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Μάικλ Τζάκσον: Οι γιατροί εκμεταλλεύονταν τον φόβο του για τον πόνο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή