Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η επίσημη έναρξη των διεργασιών για το σχηματισμό «κυβέρνησης» με την επίδοση χθες της εντολής στο ΡΤΚ και οι επαφές που είχε και θα έχει σήμερα το συγκεκριμένο κόμμα προς εξεύρεση εταίρου ή εταίρων στην εξουσία, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
4'

Γίνεται επίσης αναφορά σε κάλεσμα από τον Σερντάρ Ντενκτάς για την συνένωση της δεξιάς, τον καθορισμό ημερομηνίας του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ, ακόμη μια κηδεία νεαρού στα κατεχόμενα, θύματος της ταχύτητας στην οδήγηση, αλλά και στην κατάσταση στην Αίγυπτο.

H εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «ΚΕΕ – ΔΚ- ΕΔ σήμα για συνένωση» γράφει ότι το γεγονός πως τα ινία στο ΚΕΕ βρίσκονται ακόμη στα χέρια του Ιρσέν Κιουτσιούκ εμποδίζει την συνένωση στα δεξιά, σημειώνοντας την δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι δεν υπάρχει ακόμη ετοιμότητα για κάτι τέτοιο και η διαδικασία θα δείξει. «Οι πέτρες δεν έχουν κάτσει στον τόπο τους ακόμη στο ΚΕΕ», συμπλήρωσε ο Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΡΤΚ πήρε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» χθες και η πρώτη του συνάντηση ήταν με το ΚΕΕ. Αλλού αναφέρεται στον ελλιμενισμό του Πλοίου της Ειρήνης χθες στη Λεμεσό, το οποίο επισκέφθηκαν και Τ/κ, ενώ στην ομάδα ακτιβιστών του πλοίου που επισκέφθηκε το Λήδρα Πάλλας μίλησαν οι Πανίκος Νεοκλέους και Φετχί Ακιντζί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Άνοιξαν τα χαρτιά» γράφει ότι, όπως αναμενόταν, η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» δόθηκε στο ΡΤΚ, ο ηγέτης του οποίου άρχισε αμέσως επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης και είδε πρώτα το ΚΕΕ και μετά το ΚΚΔ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Χουσείν Οζγκιουργκιούν για το ΚΕΕ, ο οποίος είπε πως η πόρτα τους είναι ανοικτή στον καθένα και εκτός από την πρόταση για τετραμερή συνασπισμό, στις άλλες δεν θα πουν «δεν θέλουμε». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κηδεία του νεαρού Ενγκίν Κιλίτς, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα και χθες στον κατεχόμενο Καραβά συγγενείς και φίλοι είχαν αναρτήσει μεγάλο πανό στην είσοδο του χωριού με την φωτογραφία του που έγραφε: «Εμάς η ψυχή μας κάηκε, να μην καεί κάποιου άλλου. Σας παρακαλούμε μην τρέχετε».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Το ΡΤΚ ψάχνει για συνέταιρο» γράφει ότι άρχισαν επισήμως οι διεργασίες για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και ο πρόεδρος του ΡΤΚ που πήρε χθες την εντολή είχε δύο συναντήσεις, με το ΚΕΕ και το ΚΚΔ. Αλλού γράφει ότι στο ΚΕΕ συμφώνησαν στην ημερομηνία και το εκλογικό συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις 31 Αυγούστου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη ενός νεαρού από την Τουρκία, ο οποίος διέρρηξε το σπίτι κάποιου στην Αμμόχωστο με σκοπό να τον σκοτώσει. Συναντήθηκαν κατά την έξοδο και ο νεαρός από την Τουρκία κρατούσε στιλέτο. Η σύλληψη έγινε, αναφέρεται, κατά τη διάρκεια του καβγά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Την ερχόμενη εβδομάδα η ‘κυβέρνηση’» γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις ΡΤΚ-ΚΕΕ και ΡΤΚ-ΚΚΔ και σήμερα θα γίνει η συνάντηση με το ΔΚ-ΕΔ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου έχει 15 ημέρες για το σχηματισμό «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι οι νεκροί από το μακελειό στην Αίγυπτο έφθασαν τους 525 και οι τραυματίες τους 3.717. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε το ψευδοκράτος με την «προεδρία» και την τουρκική κυβέρνηση να ενεργοποιηθούν στο Κυπριακό, προειδοποιώντας ότι όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα παγιώνεται.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Άρχισε η διαδικασία» γράφει ότι μετά τη συνάντηση ΡΤΚ – ΚΕΕ δηλώθηκε ότι αυτή ήταν θετική, τα δύο κόμματα θα ξανασυναντηθούν και έκαναν μια γενική εκτίμηση, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Αλλού αναφέρεται στην επιστολή ενός 10χρονου παιδιού προς την εφημερίδα για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος από τον τουρκικό στρατό στην παραλία Κλαψίδες, απαγορεύοντας την πρόσβαση των απλών πολιτών σε αυτή και μετατρέποντάς τη σε ιδιωτική παραλία για τους στρατιωτικούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε 60 τόνους σταφυλιών τύπου σουλτανίνα στα κατεχόμενα, που πρόκειται να διοχετευτούν στην αγορά, έμειναν υπολείμματα φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε στην καλλιέργειά τους σε όρια πάνω από τα επιτρεπτά και χθες όταν ομάδα του «τμήματος γεωργίας» πήγαν για να καταστρέψουν τα σταφύλια, οι παραγωγοί δεν τους άφησαν να μπουν στ’ αμπέλια δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο φάρμακο τους είχε εισηγηθεί το αρμόδιο «κυβερνητικό» τμήμα.