NY Times: Γιατί ο Ομπάμα χρειάζεται τον Αιγύπτιο στρατηγό αλ Σίσι;
Ο Ομπάμα δεν μπορεί να παραδεχθεί δημόσια ότι θέλει τον αιγυπτιακό στρατό, που ήταν σύμμαχος της Ουάσιγκτον επί δεκαετίες, αφού «εκτρέφει» χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού επικεφαλής της «Αλ Κάιντα»- Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να κατονομάσει την ανατροπή του προέδρου- του Ισλαμιστή Μόρσι- ως «στρατιωτικό πραξικόπημα», αλλά τονίζει με έμφαση ότι αν και ο Μόρσι είχε εκλεγεί δημοκρατικά, κυβέρνησε την Αίγυπτο, σύμφωνα με τα συμφέροντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα της ευρείας πλειοψηφίας των Αιγυπτίων.
Ο Ομπάμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ της Ουάσιγκτον και του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος με βάση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανοικτή την πρόσβαση στη διώρυγα του Σουέζ, ανοικτό τον εναέριο χώρο για τα αμερικανικά αεροσκάφη- πολιτικά και στρατιωτικά-, τη διατήρηση της ειρήνης με το Ισραήλ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σινά και της Γάζας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times η Αίγυπτος βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο να διασχίσουν τη χώρα τα στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά στο να έχουν πρόσβαση για μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων στο Αφγανιστάν, για διενέργεια πράξεων στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοδυτική Ασία και στο Κέρας της Αφρικής.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι, εάν οι ΗΠΑ σήμερα, πέσουν στη δυσμένεια των Αιγύπτιων στρατιωτικών, αυτομάτως θα περιοριστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Επίσης, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθούν στη διέλευση της διώρυγας του Σουέζ, δίνοντας προτεραιότητα στα πετρελαιοφόρα που συνήθως κατακλύζουν τη διώρυγα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις οικονομικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, εάν ψυχρανθούν οι σχέσεις ΗΠΑ –Αιγύπτου.
«Από τότε που η Αίγυπτος υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης της βοήθειας των ΗΠΑ, μετά το εβραϊκό κράτος.
Η Ουάσιγκτον διαθέτει ετησίως σε βοήθεια στο Κάιρο, 1,55 δις δολάρια. Περίπου 1,300 δις αυτού του πακέτου βοήθειας προς την Αίγυπτο χρησιμοποιείται για αγορά αρμάτων μάχης και αεροσκαφών – made in USA. Έτσι αν διακοπεί αυτή η ενίσχυση προς την Αίγυπτο, θα επηρεαστούν αρνητικά οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής.
ΑΠΟΔΟΣΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο