Ζητούν συνεργασία από το Ιράν για τα πυρηνικά

Να συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όσον αφορά την δυνητική...
1'

Να συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όσον αφορά την δυνητική στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας κάλεσε σήμερα το Ιράν η ομάδα των Έξι δυνάμεων.


Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Κίνα, κατέστησαν σαφές ότι παραμένουν έτοιμες για συνομιλίες με το Ιράν για να εξευρεθεί διπλωματική λύση στην διένεξη όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το ανακοινωθέν δόθηκε στην δημοσιότητα δύο ημέρες αφότου ο γενικός διευθυντής της IAEA, Γιουκίγια Αμάνο, κατά την πρώτη ημέρα του συμβουλίου των κυβερνητών, είπε ότι πληροφορίες που έλαβε πρόσφατα η υπηρεσία εντείνουν τις ανησυχίες όσον αφορά την ενδεχόμενη στρατιωτική διάσταση των δραστηριοτήτων του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Αμάνο εξέφρασε την εντεινόμενη απογοήτευση της υπηρεσίας, που εδρεύει στη Βιέννη, για το γεγονός ότι το Ιράν δεν παρέχει πειστικές διαψεύσεις στις καταγγελίες ότι εργάζεται με σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό πύραυλο.

Το ανακοινωθέν των Έξι ανέφερε ότι "τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη πιθανών στρατιωτικών διαστάσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν". Ακόμη, ζητεί από το Ιράν να "επιδείξει πραγματιστική στάση".

Το Ιράν διαψεύδει τις κατηγορίες της Δύσης ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.