Θα στείλει η Κίνα τα πολεμικά της πλοία στις ακτές της Συρίας;
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι η Κίνα έστειλε προφανώς προς τις ακτές της Συρίας το αποβατικό ελικοτεροφόρο Jinggangshan.
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να δείχνουν ότι η Κίνα άλλαξε τη θέση της σχετικά με τις τοπικές συγκρούσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ίσως στο εγγύς μέλλον η Κίνα θα αρχίσει, όπως η Ρωσία, να χρησιμοποιεί το στόλο της για την επίδειξη της παρουσίας της, την παροχή πολιτικής στήριξης και τον εφοδιασμό των συμμάχων της, που εκτίθεται σε πιέσεις από τη Δύση.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι στο μέλλον οι τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα διεξάγονται από κοινού με τη Ρωσία, πολύ περισσότερο που στην προετοιμασία ακριβώς τέτοιου σεναρίου απόβλεπαν οι ρωσοκινέζικες μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.
Νωρίτερα, η Κίνα είχε στείλει ήδη ένα πολεμικό της πλοίο σε ζώνη συγκρούσεων. Το 2011, η κινεζική φρεγάτα πυραύλων στάλθηκε στις ακτές της Λιβύης για τη διασφάλιση της ασφάλειας της μεταφοράς των Κινέζων πολιτών απ’ αυτή τη χώρα. ΄Ομως η αποστολή του Jinggangshan προς τις ακτές της Συρίας, μπορεί να έχει άλλους λόγους. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Κίνας, στο τέλος Αυγούστου στη Συρία βρίσκονταν μόνο 46 Κινέζοι πολίτες και η απομάκρυνσή τους με τη βοήθεια του αποβατικού ελικοπτεροφόρου μάλλον δεν είναι σκόπιμη. Τέτοιος μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να απομακρυνθεί γρήγορα με αυτοκίνητα σε κάποια γειτονική χώρα και στη συνέχεια να μεταφερθεί αεροπορικώς στην Κίνα.
Η Ρωσία στέλνει τακτικά προς τις ακτές της Συρίας αποβατικά πλοία. Οι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με τέτοια σκάφη ακριβώς στέλνονται όπλα στη Συρία. Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί τα αποβατικά σκάφη για το σκοπό αυτό, από τότε που η Μεγάλη Βρετανία εμπόδισε πέρυσι τη διέλευση του εμπορικού σκάφους μεταφοράς Alaid στη Συρία, το οποίο μετέφερε επισκευασμένα ελικόπτερα για το συριακό στρατό. Σε αντίθεση με το εμπορικό πλοίο, το πολεμικό αποβατικό σκάφος δεν μπορεί να συλληφθεί, να ακινητοποιηθεί ή να ελεγχθεί.
Τα τακτικά δρομολόγια στη Συρία έχουν αποτελέσει πολύ μεγάλο βάρος για τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις του ρωσικού στόλου, που αποτελούνται από πολύ περιορισμένο αριθμό μικρών και τεχνικά απαρχαιωμένων πλοίων. Ωστόσο, στο φόντο των επερχόμενων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Συρία προς τις ακτές της στάλθηκαν ακόμα δύο αποβατικά σκάφη, τα οποία, αν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των πολιτών της Ρωσίας από τη Συρία.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν σημειώσει εντυπωσιακές επιτυχίες σε ό,τι αφορά την πολιτική στήριξη της συριακής κυβέρνησης, η οποία είναι αναγκασμένη να αντιστέκεται στις πιέσεις από τα έξω. Η όλο και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, την ενθαρρύνει να ακολουθεί όλο και πιο ενεργό θέση πάνω στα ιδιαίτερα φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Στο ορατό μέλλον είναι πιθανό να δούμε την εμβάθυνση του ρόλου της Κίνας στις επιχειρήσεις του συνασπισμού και δεν αποκλείεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι σε θέση να αναλάβει και τον ηγετικό ρόλο.
πηγη RT