Τουρκία: Προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου

Με 6.000 εθελοντές το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να βελτιώσει την εικόνα του. Όχημα τα όπλα του "εχθρού", τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κινητοποίησαν χιλιάδες οργισμένους πολίτες στην πλατεία Ταξίμ.

Τουρκία: Προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου
1'

«Υπάρχει ένα κακό που λέγεται twitter, εκεί διαδίδονται τα μεγαλύτερα ψέματα και οι υπερβολές», έλεγε οργισμένος ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν τον Ιούνιο του 2013. Τώρα η τουρκική κυβέρνηση άλλαξε πλεύση και θέλει να εκμεταλλευτεί τα θετικά του twitter και του διαδικτύου για να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurrieyt, οι εθελοντές θα έχουν τη βάση τους σε πάνω από 900 περιφέρειες, πχ. 1.000 εθελοντές στην Κωνσταντινούπολη, 600 στην Άγκυρα και 400 στη Σμύρνη. Εδώ και μήνες αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν το facebook και το twitter για να οργανώσουν καθημερινές διαδηλώσεις και να συντονίσουν αντικυβερνητικά συλλαλητήρια σε διάφορες τουρκικές πόλεις. Με ένα και μόνο διαδικτυακό μήνυμα κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες οργισμένοι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο αυταρχικό στιλ διακυβέρνησης του Ερντογάν. Το ίντερνετ έγινε κάτι σαν φόρουμ για συνθήματα μίσους κατά της τουρκικής κυβέρνησης. «Θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει κανείς με τα δικά τους όπλα», σκέφτηκε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μεχίλ Γκετς, που ήταν ο πιο δραστήριος χρήστης του twitter από το κόμμα του Ερντογάν. Στο διάστημα των μαζικών διαδηλώσεων και στέλνoντας συνεχή μηνύματα, «πολέμησε» τις προσβολές, τις απειλές και τα συνθήματα κατά του κόμματος του Ερντογάν υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση. Μια άλλη τακτική άμυνας της κυβέρνησης ήταν η σύλληψη των χρηστών twitter στα σπίτια τους.

πηγη DW

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή