Δείτε πώς θα εντοπίζουν τις παράνομες φυτείες κάνναβης στην Ολλανδία

"Ξυστά" που μυρίζουν. . . κάνναβη θα μοιράσουν οι αρχές στους Ολλανδούς ώστε να μάθουν να ξεχωρίζουν τη χαρακτηριστική οσμή της και να είναι σε θέση να καταγγέλλουν τους γείτονές τους εάν υποψιάζονται ότι καλλιεργούν παρανόμως μαριχουάνα.

Δείτε πώς θα εντοπίζουν τις παράνομες φυτείες κάνναβης στην Ολλανδία
2'


Οι κάρτες αυτές θα μοιραστούν σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τέσσερις μεγάλες πόλεις αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Μπέλχουβερ, ένας εκπρόσωπος του σχεδίου που έχει τη στήριξη των αστυνομικών αρχών. Με την κάρτα οι Ολλανδοί θα μάθουν να αναγνωρίζουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά των φυτών της κάνναβης και έτσι θα καταλαβαίνουν εάν τα καλλιεργούν κάποιοι στη γειτονιά τους.

"Ξύστε, μυρίστε και βοηθήστε" γράφει η μικρή πράσινη κάρτα, μεγέθους περίπου 10 x 20 εκατοστών, στην οποία αναγράφεται επίσης το τηλέφωνο της αστυνομίας.

Το σχέδιο αυτό στηρίζεται από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας, από την αστυνομία και τους δήμους και στόχος του είναι να καταπολεμηθούν οι παράνομες φυτείες που αυξάνονται αλματωδώς το τελευταίο διάστημα. Ένα "πιλοτικό" σχέδιο είχε εφαρμοστεί στη Χάγη και το Ρότερνταμ τον Νοέμβριο του 2010. Σύμφωνα με την εφημερίδα Trouw, το ποσοστό των κατοίκων των δύο αυτών πόλεων που μπορούν να ξεχωρίσουν την οσμή της κάνναβης αυξήθηκε από το 40% στο 60%.

Στην Ολλανδία η καλλιέργεια μέχρι και πέντε φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση γίνεται ανεκτή από τις αρχές. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στη χώρα υπάρχουν περίπου 30.000 παράνομες φυτείες σε σοφίτες, διαμερίσματα ή υπόστεγα. Το 2012 εντοπίστηκαν σχεδόν 5.800 φυτείες.

Εκτός των άλλων, οι παράνομες φυτείες θεωρούνται επικίνδυνες γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τις παράνομες συνδέσεις τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. "Τουλάχιστον 20% των βιομηχανικών πυρκαγιών προκαλούνται από τις παράνομες καλλιέργειες μαριχουάνας", υποστήριξε η Ντανιέλε Νίκολας, εκπρόσωπος της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Stedin.

Επιπλέον, η "κλεμμένη" ηλεκτρική ενέργεια στοιχίζει στους πάροχους σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, μέγεθος "συγκρίσιμο με την κατανάλωση μιας πόλης όπως η Ουτρέχτη" που έχει 165.000 κατοίκους, πρόσθεσε η Νίκολας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή