Η Αίγυπτος καταδικάζει την απόφαση ΗΠΑ
Η Αίγυπτος καταδικάζει την απόφαση της Ουάσιγκτον να σταματήσει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας.
Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει το δικό της δρόμο προς τη δημοκρατία χωρίς να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις.
Τη στρατιωτική ενίσχυση προς την Αίγυπτο σταματούν οι ΗΠΑ ζητώντας ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για «ελεύθερες» και «δίκαιες» εκλογές.
Μεταξύ άλλων η Ουάσιγκτον παύει την αποστολή ελικοπτέρων Απάτσι, πυραύλων Χαρπούν και μαχητικών F16. Παράλληλα, κλείνει η στρόφιγγα για τη μεταφορά 260 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και εγγυήσεις δανείων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέητ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να λαμβάνει στρατιωτικά συστήματα και οικονομική ενίσχυση σε μεγάλο βαθμό.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια στη Χερσόνησο του Σινά επαραμένουν υψηλά στην αμερικανική ατζέντα. Στόχος όμως παραμένει η μετάβαση προς τη δημοκρατία.
«Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ- Αιγύπτου, θα είναι ισχυρότερες όταν η Αίγυπτος εκπροσωπηθεί από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που θα βασίζεται σε κανόνες δικαίου, θεμελιώδεις ελευθερίες και ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Η απόφαση των ΗΠΑ ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη. Μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου το Πεντάγωνο είχε ακυρώσει κοινή στρατιωτική άσκηση, ενώ αποφάσισε να μη στείλει τέσσερα F-16.
Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση, η οποία δεν θα είναι μόνιμη, με στόχο την άσκηση πίεσης.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ενισχύουν σημαντικά την περιοχή, ενώ Βραζιλία, Ρωσία και Κίνα εκτιμάται ότι έχουν ρόλο κλειδί.
Να σημειωθεί, ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ προσέφεραν 12 δις δολάρια σε μετρητά σε μετρητά μόνο φέτος. Άγνωστο παραμένει εάν υπήρξε και στρατιωτική βοήθεια.
Τον περασμένο μήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του στον ΟΗΕ κατηγόρησε τη μεταβατική κυβέρνηση του Αντλί Μανσούρ για «αποφάσεις ανακόλουθες με την έννοια της δημοκρατίας».