Πρώην επικεφαλής Mossad: «Ποιος θα εμπιστευθεί ξανά τους Τούρκους;»
Κρίση περνούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ λόγω της υπόθεσης του κυκλώματος κατασκοπείας που αποκάλυψαν οι τουρκικές αρχές.
Η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα στις 17 Οκτωβρίου από δημοσίευμα της Washighton Post σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές έδωσαν στο Ιράν τα ονόματα 10 Ιρανών οι οποίοι βρίσκονταν στην Τουρκία αλλά δούλευαν για την Mossad, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.
Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως την απόφαση για το «κάψιμο» του ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας κατά του Ιράν πήραν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Recep Tayyip Erdogan αλλά και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Τουρκίας (ΜΙΤ) Hakan Fidan.
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η τουρκική αυτή κίνηση για την αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας έχει προκαλέσει «σημαντική ζημιά στο έργο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών», όπως διαβάζουμε στο «Καρφωτικό»
Οι επιπτώσεις όμως αγγίζουν όχι μόνο στενά τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τη σχέση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με αντίστοιχες υπηρεσίες δυτικών χωρών.
«Ποιος πρόκειται να τους εμπιστευθεί τώρα;», αναρωτήθηκε ο πρώην επικεφαλής της Mosad στρατηγός Danny Yatom: «Ποιος πρόκειται τώρα να συνεργαστεί μαζί τους; Ποιος πρόκειται να μοιραστεί μαζί τους ξανά σημαντικές πληροφορίες ύψιστης σημασίας;» είπε ακόμη ο Yatom δίνοντας πρακτικά το στίγμα αυτών που πρόκειται να επακολουθήσουν.
Όπως είχε αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Fidan στο πρόσφατο παρελθόν είχε δώσει πάλι στο Ιράν σημαντικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και που είχαν περιέλθει στην κυριότητα της ΜΙΤ βάσει των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι τριβές της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον το θέμα της συνεργασίας σε θέματα πληροφοριών είχε ξεκινήσει το 2010 όταν στην CIA άρχισαν να δημιουργούνται υποψίες για την ΜΙΤ κάτω από την ηγεσία του Hakan Fidan ότι παρέδιδε διαβαθμισμένες πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες στο Ιράν.
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι «έδωσαν στεγνά» τους Ισραηλινούς στο Ιράν σε συνδυασμό με την συμφωνία με την Κίνα για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων HQ-9 ύψους 3,4 δισ. $ έχουν δημιουργήσει και πρόκειται να δημιουργήσουν ακόμη πιο πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Άγκυρας με τις δυτικές χώρες και κυριότερα με την Ουάσιγκτον, σε σημείο που να αναρωτιούνται: τελικά για ποιον δουλεύει η Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στυλοβάτης της αμερικανικής πολιτικής στη Ανατολή;