Οι ΗΠΑ υπερσπίζονται τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε σήμερα της πρακτικής της χρήσης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και απέρριψε τις αιτιάσεις οργανισμών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες καταγγέλλουν ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για τους θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων. Σημείωσε όμως ότι παρατηρείται "μεγάλο χάσμα" μεταξύ των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν.
"Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ακριβείς, είναι νόμιμες και αποτελεσματικές", τόνισε. Ο Κάρνεϊ επισήμανε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ είχε καλέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο, στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, την παραμονή της συνάντησής του με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Σαρίφ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές "σοβαρό εμπόδιο" στις σχέσεις των δύο χωρών. Διευκρίνισε όμως ότι επιθυμεί να διατηρήσει "θερμές σχέσεις" με τις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις του Πακιστάν με την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν μετά τον Μάιο του 2011, με αφορμή την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που κατέληξε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Σαρίφ υπενθύμισε ότι η χρήση μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών εκ μέρους των ΗΠΑ όχι μόνο παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του αλλά επίσης βλάπτει και τις προσπάθειες που καταβάλει το Πακιστάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κάλεσε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις αυτές ώστε να αποσαφηνιστεί εάν η χώρα σέβεται το διεθνές δίκαιο, εάν για παράδειγμα στόχος είναι να εξουδετερωθεί μια άμεση απειλή για την Ουάσινγκτον.
Διαβάστε επίσης:
Καταδίκη για τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών