Γεωργία: Νίκη του Μαργκελασβίλι στις προεδρικές εκλογές
Ο Γκιόργκι Μαργκελασβίλι, προστατευόμενος του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν πριν από λίγο στην δημοσιότητα με το 12% των ψήφων καταμετρημένο.
Ο αντίπαλός του, Νταβίντ Μπακράτζε, υποψήφιος του κόμματος του απερχόμενου προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, συγκέντρωσε μόλις το 21,3% των ψήφων.
Ο θρίαμβος του 44χρονου ως πρόσφατα ελάχιστα γνωστού πρώην υπουργού Παιδείας και κατόπιν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πανεπιστημιακού βαθαίνει την κυριαρχία της συμμαχίας Γεωργιανό Όνειρο στην εξουσία μετά την 10ετή διακυβέρνηση του Σαακασβίλι, αν και δεν θεωρείται ότι θα τερματίσει την πολιτική αβεβαιότητα στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία.
Η νίκη του σημαίνει ότι η συμμαχία θα ελέγχει τόσο την προεδρία όσο και την κυβέρνηση για πρώτη φορά, ένα χρόνο αφού κέρδισε την παράταξη του Σαακασβίλι στις προεδρικές εκλογές.
Ο Μαργκελασβίλι χρειαζόταν το 50% συν μία ψήφο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές.
Ο αντίπαλός του παραδέχθηκε την ήττα του ήδη μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ. «Φαίνεται ότι η εικόνα είναι ξεκάθαρη και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό», είπε ο Μπακράτζε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά. «Συγχαίρω τον Γκεόργκι Μαργκελασβίλι για τη νίκη του. Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με το νέο πρόεδρο».
Ο νέος πρόεδρος, που οφείλει την πολιτική του άνοδο στον Ιβανισβίλι, έχει δηλώσει ότι ο βασικός του στόχος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι να επιτύχει μια στενή σχέση τόσο με την δύση όσο και με τη Ρωσία, αναζητώντας να επιτύχει μια ισορροπία που μοιάζει να έχει χαθεί εδώ και καιρό.
Η αποχώρηση του Σαακασβίλι έπειτα από δύο θητείες αναμένεται να καταστήσει ευκολότερη τη χάραξη πολιτικής, έπειτα από ένα χρόνο ατέρμονων συγκρούσεων με τον Ιβανισβίλι, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γεωργία, με περιουσία αξίας 5,3 δισεκ. δολαρίων, που ισούται σχεδόν με το ένα τρίτο του γεωργιανού ΑΕΠ.
Ωστόσο ο Ιβανισβίλι έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει σύντομα από την πολιτική, γεγονός που δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα. Η κατάσταση στη Γεωργία απασχολεί την Ευρώπη, διότι πολλοί από τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου που καταλήγουν σε αυτήν από την Κασπία περνούν από το έδαφος του κράτους αυτού του Νότιου Καυκάσου των 4,5 εκατ. κατοίκων, που θεωρείται σημαντικό γεωπολιτικά για τη Ρωσία.
Οι τροποποιήσεις του Συντάγματος μεταφέρουν την εξουσία από την προεδρία στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο, αλλά ο πρόεδρος θα συνεχίσει να έχει σημαντικό διπλωματικό ρόλο ως αρχηγός του κράτους και θα είναι ο πολιτικός επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων.
Ο 45χρονος Σαακασβίλι προώθησε οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετά την λεγόμενη Επανάσταση των Ρόδων το 2003 υποσχόμενος εμβάθυνση της δημοκρατίας, αλλά οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης δεν καρποφόρησαν, ενώ η ήττα της Γεωργίας στον πόλεμο των πέντε ημερών το 2008 του στοίχισε πολύ.
Ο Ιβανισβίλι, 57 ετών, εισήλθε στην πολιτική μόλις πριν από δύο χρόνια, αλλά λέει ότι το έργο του θα ολοκληρωθεί όταν αποχωρήσει ο Σαακασβίλι. Αλλά αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί επιρροή, αν μη τι άλλο λόγω της τεράστιας οικονομικής του επιφάνειας.