Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης

Έκνομες πρακτικές και πιθανές δωροδοκίες αξιωματούχων της Ρωσίας, χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, από θυγατρικές της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας TEVA ανακάλυψε εσωτερική έρευνα της εταιρείας, που διεξήχθη από ανεξάρτητη αρχή.

Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης
5'

Η έρευνα, που διήρκεσε ένα χρόνο, ξεκίνησε μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αφού περιήλθαν στα χέρια των αμερικανικών αρχών στοιχεία περί ενδεχόμενης εμπλοκής της TEVA σε παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό. Ο νόμος περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό ορίζει ως παράνομο τον χρηματισμό ξένων αξιωματούχων από εταιρείες, με σκοπό να αποκτούν πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών και να «παίρνουν» δουλειές. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι πρακτικές αυτές ενδέχεται να παραβιάζουν και τις εθνικές νομοθεσίες των εν λόγω χωρών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει έγγραφα και άλλες πληροφορίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση στην έρευνα αυτών των θεμάτων. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με το πιθανό αποτέλεσμα».

Οι δραστηριότητες της εταιρείας στις χώρες αυτές ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και η TEVA να αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμα, αναφέρεται επιπλέον στην ανακοίνωσή της. Αφήνει επίσης ανοιχτό να βρεθεί «υποκείμενη σε ασφαλιστικά μέτρα από μελλοντικές αγωγές ή / και στην επιβολή ελέγχων συμμόρφωσης, ή να υποστεί άλλες ποινικές ή αστικές κυρώσεις ή δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αγωγές από ιδιώτες διαδίκους».

Το σκάνδαλο «έσκασε» σε μία χρονική στιγμή που η TEVA βρίσκεται υπόλογη στο Ισραήλ για το σχέδιο περικοπών 5.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο (οι 800 στο Ισραήλ), ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε εκμεταλλευτεί ένα ιδιαιτέρως προνομιακό καθεστώς φοροαπαλλαγών που της είχε παραχωρηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση και της επέτρεψε να γιγαντωθεί και να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φθηνών γενόσημων παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της κατακραυγής αλλά και ενδοεταιρικών αψιμαχιών, παραιτήθηκε ο CEO της TEVA Jeremy Levin, με τις αποκαλύψεις για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους της εταιρείας να μην έχουν τέλος.

Στελέχη της TEVA στο Ισραήλ κατήγγειλαν ότι υπέστησαν δοκιμασία ανίχνευσης ψεύδους με πολύγραφο, το γνωστό από τις κατασκοπευτικές ταινίες μηχάνημα, που μετρά τους σφυγμούς, την πίεση αλλά και τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος του ανακρινόμενου κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ερωταπαντήσεων. Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε με έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της TEVA στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για διαρροές εταιρικών μυστικών. Υποτίθεται ότι η διαδικασία γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών της εταιρείας, ωστόσο εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν είχαν επιλογή, καθώς αν αρνούνταν, θα θεωρούνταν ύποπτοι.

Επιστρέφοντας στο πολύ σοβαρό ζήτημα των πιθανών χρηματισμών, η TEVA απέφυγε να διευκρινίσει ποιες χώρες αφορούν οι περιπτώσεις ενδεχόμενης δωροδοκίας αξιωματούχων και το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μόλις την Τρίτη, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας απάντηση στο θέμα «ποια η σχέση ελληνικής κυβέρνησης-TEVA».

Οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους παρουσίασαν αναλυτικά τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί διεθνώς αναφορικά με την ποιότητα των σκευασμάτων της TEVA, από σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς, απόσυρση φθηνών γενοσήμων της από τα ράφια των φαρμακείων, ακόμα και υποψίες για θανάτους ασθενών.

Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, για διεύρυνση της εξωνοσοκομειακής χρήσης γενοσήμων από τους πολίτες στο 60% μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία ήδη τα φθηνά γενόσημα αντιπροσωπεύουν ποσοστό κοντά στο 70% των χορηγουμένων φαρμάκων, και έθεσαν το ερώτημα περί πιθανών εξαρτήσεων της πολιτικής της κυβέρνησης από τη Γερμανία ή το Ισραήλ, καθώς και από άλλα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων για τις πιθανές δωροδοκίες και σε χώρες της Ευρώπης, το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Αν συνυπολογίσει κανείς τις αποδεδειγμένες περιπτώσεις αμφίβολης ποιότητας σκευασμάτων της TEVA διεθνώς, την προσπάθεια διάσωσης της προοπτικής της μετοχής της στις χρηματαγορές από την Deutsche Bank κόντρα στις αξιολογήσεις άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στην περίπτωση της Ελλάδας το ευνοϊκό για εταιρείες φθηνών γενόσημων τύπου TEVA μέτρο συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, του γνωστού νόμου Λοβέρδου, γεννούνται πολλά ερωτηματικά που χρήζουν διερεύνησης.

Διαβάστε επίσης:

Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για την TEVA

Διεθνής συναγερμός: «Σφίγγουν» οι κανόνες για γενόσημα τρίτων χωρών

Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα

Παναγιώτης Μελάς: Οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους ασθενείς

ΙΣΑ: «Διπλασιασμός» της συμμετοχής-Ασθενείς δύο ταχυτήτων

Σάλος και στη Βρετανία: Νέα ανάκληση ινδικών γενόσημων

Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης

Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Φάρμακα δολοφόνοι: Η λίστα με τα επικίνδυνα γενόσημα

Με «δανεικά φάρμακα» τα βγάζουν πέρα Έλληνες πολίτες

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»

Ερώτηση Δημαρά-Αβραμίδη για τα γενόσημα

Ο ισχυρός άνδρας του FDA και οι ύποπτες σχέσεις του

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή