«Δολοφονία» χαρακτήρισε την τραγωδία ο πρόεδρος της Λετονίας
Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν να αναζητούν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια του σούπερ μάρκετ στη Λετονία που κατέρρευσε σκοτώνοντας 54 ανθρώπους, ενώ ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε "δολοφονία" την χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Λετονία αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1991.
Η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων στα ερείπια του σούπερ μάρκετ Maxima στη Ρίγα σταμάτησε όταν τμήμα της οροφής που είχε παραμείνει ανέπαφο μετά το ατύχημα της Πέμπτης, κατέρρευσε σήμερα νωρίς το απόγευμα.
Κι άλλα τμήματα του κτιρίου κρίθηκαν ασταθή καθιστώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης υπερβολικά επικίνδυνες.
"Αφού συμβουλευθήκαμε εμπειρογνώμονες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω παρουσία διασωστών στον χώρο θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους", είπε σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Εσωτερικών Ιζλε Πέτερσον-Γκόντμαν.
Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα για τα θύματα της τραγωδίας.
"Πρόκειται για μία υπόθεση που θα πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά ότι είναι δολοφονία υπερβολικά πολλών ανυπεράσπιστων ανθρώπων", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος Άντρις Μπέρζινς.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι υψηλότερος από 54 καθώς η αστυνομία υποστηρίζει ότι ειδοποιήθηκε για επτά αγνοούμενους οι οποίοι ενδέχεται να έχουν καταπλακωθεί από την οροφή του σουπερμάρκετ που κατέρρευσε ενώ ήταν γεμάτο από κόσμο που έκανε τα ψώνια του.
Ο επικεφαλής των Πρώτων Βοηθειών Αρμάντς Πλορίνς είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Αύριο το πρωί, οι υπηρεσίες διάσωσης θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν εφεξής δεδομένου ότι μία έκταση σχεδόν 80 τετραγωνικών μέτρων από το κατάστημα των 1.500 τμ είναι ακόμη καλυμμένη με συντρίμμια, που σε ορισμένα σημεία της φθάνουν τα τέσσερα μέτρα.
Η αστυνομία αναζητεί στοιχεία για το αν η κατάρρευση της οροφής ενδεχομένως οφείλεται σε κατασκευαστικό σφάλμα ή σε σφάλμα στον σχεδιασμό του κτιρίου.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην οροφή βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή roof garden.
Την ίδια ώρα, πέντε λετονικές κατασκευαστικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται οι εργασίες που είχαν αναλάβει στην οροφή για την κατάρρευσή της.
Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι εργασίες κατασκευής τηρούσαν τους κανονισμούς και είχαν επίβλεψη.
Ανακοίνωσαν, μάλιστα, "ενδελεχή έρευνα όλων των πιθανών αιτίων κατάρρευσης της οροφής", η οποία θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με τις εταιρείες αυτές, ένας έλεγχος του κτιρίου, περιλαμβανομένης της οροφής του, πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την τραγωδία. Δεν εντοπίστηκαν "οικοδομικές παραβάσεις" κατά τον έλεγχο, αναφέρουν οι εταιρείες στην ανακοίνωσή τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ρίχαρντς Κοζλόβσκις είχε κάνει νωρίτερα λόγο για πιθανές παραβάσεις του κανονισμού δόμησης.
Ο επικεφαλής της αστυνομίς Ιντς Κούζις έδωσε τρεις πιθανές εξηγήσεις για την κατάρρευση: πλημμελής ανάλυση της δομής του κτιρίου, συνεχιζόμενες κατασκευαστικές εργασίες και κακός σχεδιασμός.
Η κυβέρνηση απέκλεισε την πιθανότητα φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής ενέργειας.
Δεν είναι, πάντως, σαφής ο αριθμός των αγνοουμένων, που σύμφωνα με τον δήμαρχο ενδεχομένως να ανέρχονται σε περίπου 25.
Τουλάχιστον 12 δικηγόροι ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν νομικές συμβουλές χωρίς αμοιβή στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.