Ξετυλίγεται το κουβάρι της 30χρονης ομηρίας σε σπίτι στο Λονδίνο

Οι τρεις γυναίκες, οι οποίες κρατούνταν σε καθεστώς δουλείας σε σπίτι στο Λονδίνο επί 30 χρόνια, ζούσαν σε ένα είδος "κοινοβίου" όπου ελέγχονταν από τους δεσμώτες τους -το 67χρονο σήμερα ζευγάρι- μέσω της πλύσης εγκεφάλου και των ξυλοδαρμών, ανακοίνωσε χθες η αστυνομία.

Ξετυλίγεται το κουβάρι της 30χρονης ομηρίας σε σπίτι στο Λονδίνο
2'

Οι γυναίκες απελευθερώθηκαν πριν από τέσσερις εβδομάδες, αλλά η αστυνομία το ανακοίνωσε μόλις την Πέμπτη αφού προέβη σε δύο συλλήψεις δίνοντας λεπτομέρειες για την πρωτόγνωρη αυτή για τα δεδομένα της Βρετανίας υπόθεση. Ένας άνδρας και μία γυναίκα, αμφότεροι 67 ετών, ινδικής και τανζανικής καταγωγής, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία τη δεκαετία του 60, συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αιχμάλωτες, μία 69χρονη από τη Μαλαισία, μία 57χρονη Ιρλανδή και μία 30χρονη Βρετανή, δεν ήταν περιορισμένες στο διαμέρισμα του ζευγαριού, αλλά δεμένες με "αόρατες χειροπέδες" σε συνθήκες "συναισθηματικού ελέγχου".

"Εκτιμούμε ότι δύο από τα θύματα γνώρισαν τον άνδρα δεσμώτη τους στο Λονδίνο μέσω της κοινής πολιτικής τους ιδεολογίας και ότι συμβίωναν σε έναν χώρο (στο Μπρίξτον του νότιου Λονδίνου), τον οποίο μπορούμε να αποκαλέσουμε κολεκτίβα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αξιωματικός της αστυνομίας Στιβ Ρόντχαουζ.

"Με κάποιον τρόπο, αυτό το κοινόβιο σταμάτησε και προσπαθούμε να διακριβώσουμε πως οι γυναίκες κατέληξαν να ζουν με τους υπόπτους... για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά θεωρούμε ότι η συναισθηματική και σωματική βία ήταν παρούσα στην ζωή και των τριών θυμάτων". Παραμένει άγνωστο πως η νεότερη γυναίκα βρέθηκε εκεί.

"Η 30χρονη γυναίκα έχει ληξιαρχική πράξη γέννησης, όμως αυτό είναι το μοναδικό επίσημο έγγραφο που βρήκαμε. Πιστεύουμε ότι έχει ζήσει όλη της τη ζωή με τους υπόπτους και τα άλλα θύματα", είπε ο Ρόντχαουζ.

Οι γυναίκες επικοινώνησαν με την φιλανθρωπική οργάνωση Freedom όταν είδαν εκπρόσωπό της σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για την δουλεία και τους υποχρεωτικούς γάμους. Απομνημόνευσαν τον τηλεφωνικό αριθμό και κάλεσαν όταν μπόρεσαν να βρουν πρόσβαση σε τηλέφωνο.

Η ιδρύτρια της οργάνωσης Ανίτα Πρεμ δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση ενδέχεται να είναι "η κορυφή του παγόβουνου" με περισσότερα άγνωστα κρούσματα σύγχρονης δουλείας, εξαναγκασμό σε καταναγκαστική εργασία στο σπίτι, εκπόρνευση, εκμετάλλευση υπαλλήλων σε χώρους περιποίησης, σε γεωργικές εργασίες και εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή