Περισσότεροι από 30 νεκροί στο Ιράκ

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους χθες στο Ιράκ, όπου από την αρχή του έτους σημειώνεται ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Περισσότεροι από 30 νεκροί στο Ιράκ
2'

Οι επιθέσεις έπληξαν κυρίως την πρωτεύουσα και περιοχές όπου ζουν μέλη της σουνιτικής πλειονότητας στα βόρεια του Ιράκ, τις δύο περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την έξαρση της βίας, που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.900 ανθρώπους από τον Ιανουάριο και σε τουλάχιστον 500 από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Βαγδάτη, σε μια αγορά στη συνοικία Σαντρίγια (στα κεντρικά) σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 37 να τραυματιστούν. Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν έξω από καφέ στην πιο πρόσφατη επίθεση που εντάσσεται σε ένα κύμα παρόμοιων ενεργειών με στόχο τα ελάχιστα σημεία συνάντησης που έχουν απομείνει ανοικτά στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στην συνοικία των σιιτών Σαντρίγια. Σουνίτες Μουσουλμάνοι αντάρτες, εκ των οποίων πολλοί συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συχνά τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε καφέ, εστιατόρια και σε γήπεδα από τις αρχές του 2013, στη χειρότερη έξαρση της βίας εδώ και πέντε χρόνια.

«Όταν εξερράγη η πρώτη βόμβα, ο κόσμος έτρεξε να δει τι συμβαίνει... Μερικά λεπτά αργότερα εξερράγη η δεύτερη βόμβα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας παντοπώλης, ο Αμπού Ζουχάιρ. «Είδα πολλούς τραυματίες και νεκρούς. Όλοι έτρεχαν μακριά από το σημείο» της επίθεσης, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η αγορά αυτή είχε κλείσει για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων έπειτα από μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με 140 νεκρούς τον Απρίλιο του 2007.

Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση που αναφέρθηκε στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της χθες. Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στη Μοσούλη, τη Μπακούμπα, το Τικρίτ, τη Ντούρα, τη Νασιρίγια.

Μπροστά στην έξαρση της βίας, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι ζήτησε στα τέλη του Οκτώβρη τη βοήθεια της Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα και το Παρίσι, από την πλευρά τους, έχουν προτείνει την παροχή βοήθειας.

Στα τέλη του Απριλίου του 2014 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, όπου το πολιτικό αδιέξοδο εξαιτίας κυρίως της διένεξης σιιτών και σουνιτών, καθώς και η ενδημική διαφθορά συμβάλλουν να επιδεινώνεται το κλίμα ανασφάλειας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή