Οι Βούλγαροι αντιγράφουν τον ελληνικό «φράχτη»

Να χρησιμοποιήσουν την ελληνική πατέντα από τον «φράχτη» στον Έβρο για τους λαθρομετανάστες στην κατασκευή του δικού τους που θέλουν να στήσουν στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα θέλουν οι Βούλγαροι.
2'

Γι' αυτό επισκέφθηκαν το "Made in Greece" έργο στις Καστανιές και στη Νέα Βύσσα ο υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Ιβάν Ιβανώφ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Συμεών Συμεώνωφ.

Η επίσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ο οποίος και τους συνόδευσε στην επίσκεψή τους στην περιοχή ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού στον Έβρο, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2013.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ενημερώθηκαν και περιηγήθηκαν στο εμπόδιο αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών που έχει κατασκευασθεί», αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Επίδειξη -ενημέρωση έγινε και στο Κέντρο Παρακολούθησης του «φράχτη» καθώς η ελληνική εφαρμογή -που έγινε από ελληνική τεχνική εταιρία- εκτός από το κατασκευαστικό μέρος που λειτουργεί ανασχετικά / αποτρεπτικά, έχει ενσωματωμένες κάμερες αλλά και σύστημα επιτήρησης με διάφορους αισθητήρες.

Η ελληνική πατέντα ξεκίνησε επί υπουργίας κ. Χρ. Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - που έχει και την ευθύνη για τα σύνορα- και λειτουργεί από το 2012.

Η βουλγαρική πλευρά κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δημ. Αβραμόπουλου και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μ. Κωσταράκου στη Σόφια ζήτησε πληροφορίες περί του συγκεκριμένου έργου. Αμέσως το ΓΕΕΘΑ οργάνωσε σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, την επίσκεψη στο ανασχετικό έργο.

Σοβαρό το πρόβλημα στη Βουλγαρία

Για τους Βούλγαρους η ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία είναι τους τελευταίους μήνες μεγάλος πονοκέφαλος διότι έχουν αυξηθεί πολύ- δέχεται περίπου 200 λαθρομετανάστες την ημέρα! Έτσι αποφάσισε την κατασκευή «τείχους» 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία προκειμένου να ανακόψει την είσοδο και να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση.

«Τον τελευταίο μήνα έχουν εισέλθει 3.500» τόνισε πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας κ. Έτζελ Ναϊντένωφ. Το έργο στην Βουλγαρία - σε αντίθεση με την Ελλάδα που το έχει η ΕΛ.ΑΣ. - θα έχει την ευθύνη κατασκευής και την εποπτεία ο Στρατός. Για αυτό τους ήταν χρήσιμη η εμπειρία της κατασκευής στον Έβρο που έγινε από ελληνική εταιρία.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB