Στρατηγικής σημασίας νίκη του συριακού στρατού
Οι συνεχιζόμενες μάχες στη Συρία θέτουν ένα σημαντικό εμπόδιο για την εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση της Συρίας και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δηλαδή να έχουν μεταφερθεί τα πιο επικίνδυνα συριακά χημικά όπλα —τουλάχιστον 1.300 τόνοι σαρίν, αερίου μουστάρδας και άλλων θανατηφόρων χημικών ουσιών— στο εξωτερικό ως τα τέλη της χρονιάς για να καταστραφούν.
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στα μέσα του Νοεμβρίου για να ανακτήσει τον έλεγχο αυτού του οδικού άξονα, ο οποίος διέρχεται από την ορεινή περιοχή Καλαμούν, περίπου 50 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, συνεχίζει κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο και κατά μήκος του βρίσκονται πολλές στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια.
Ο στρατός απέσπασε τις πόλεις Κάρα και Ντάιρ Ατίγια από σουνίτες αντάρτες οι οποίοι μάχονται για να εκδιώξουν τον Άσαντ από την εξουσία, ενώ έχει προελάσει σε περιοχές γύρω από την πόλη Νάμπακ, κοντά στον αυτοκινητόδρομο.
«Ο δρόμος είναι ανοικτός, αλλά δεν είναι ασφαλής», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ΜΚΟ η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως ο οδικός άξονας παραμένει ευάλωτος σε επιθέσεις των ανταρτών.
Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Μάναρ της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο οποίος έχει δημοσιογράφους ενσωματωμένους σε μονάδες του συριακού στρατού, μετέδωσε επικαλούμενος αξιωματικούς των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας ότι ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι πλέον ασφαλής. Ωστόσο αντάρτες στην περιοχή δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ενώ η κυβέρνηση δεν είχε παραδεχθεί ποτέ επίσημα ότι είχε απολέσει τον έλεγχο του δρόμου αυτού.
Το μέγεθος του συριακού οπλοστασίου, στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 800 τόνοι βιομηχανικών χημικών ουσιών, που προορίζονται να οδηγηθούν για καύση σε εργοστάσια καταστροφής τοξικών αποβλήτων, σημαίνει πως αυτό μπορεί να μεταφερθεί μόνον οδικώς και διά θαλάσσης, από δρόμους που συνδέουν την Δαμασκό με την πόλη Λαττάκεια στις ακτές της Συρίας στην Μεσόγειο.
Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον Οκτώβριο, έχει αναλάβει την επίβλεψη της διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η συμφωνία των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας για αυτό απέτρεψε τις υπό σχεδιασμό πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον συριακών στόχων, έπειτα από μια επίθεση με σαρίν η οποία στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στην Δαμασκό τον Αύγουστο.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν ένα πλοίο κι εξοπλισμό για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, αλλά δεν έχει υπάρξει ως τώρα συμφωνία για το πού θα αγκυροβολήσει για να εκτελέσει την αποστολή αυτή.