Κέρι: Αδίστακτος, ριψοκίνδυνος και ανασφαλής ο ηγέτης της Β. Κορέας
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι περιέγραψε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ως ριψοκίνδυνο και ανασφαλή ύστερα από την εκτέλεση του πανίσχυρου θείου του, σύμφωνα με συνέντευξή του στο ABC News.
Η εκτέλεση του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, ο οποίος θεωρείτο ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα, έδειξε για ποιό λόγο ο κόσμος πρέπει να έχει μία ενιαία στάση ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, είπε ο Κέρι σε συνέντευξή του που θα προβληθεί στη σημερινή εκπομπή του ABC "This Week".
Την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν την είδηση της εκτέλεσης του Γιανγκ. Νωρίτερα η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι αφαίρεσε κάθε εξουσία και αξίωμα από τον Γιανγκ κατηγορώντας τον για εγκληματικές πράξεις, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της κακοδιαχείρισης των οικονομικών της χώρας, και της κατάχρησης αλκοόλ.
"Μας λέει πολλά κυρίως για το πόσο αδίστακτος και ριψοκίνδυνος είναι. Κι επίσης μας λέει πολλά για το πόσο ανασφαλής είναι, ως ένα βαθμό", είπε ο Κέρι για τον Κιμ στη συνέντευξή του.
"Οι πληροφορίες που έχουμε μας λένε πόσο παρορμητικός, ασταθής κι ανήσυχος για τη θέση του στην πυραμίδα της εξουσίας είναι και πόσους ελιγμούς κάνει για να εξαφανίσει κάθε πιθανό είδος εχθρού ή ανταγωνιστή και το κάνει με αδίστακτο τρόπο", είπε ο Κέρι.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η εκτέλεση δεν είναι η πρώτη από τότε που ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία.
"Μας λέει πολλά για την εσωτερική αστάθεια του καθεστώτος με τον αριθμό των εκτελέσεων. Είναι μία ένδειξη της αστάθειας και του κινδύνου που υπάρχει".
Ο νεαρός Κιμ, που θεωρείται ότι είναι γύρω στα 30, έχει πραγματοποιήσει από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, δύο πυραυλικές δοκιμές και μία πυρηνική δοκιμή αδιαφορώντας για τις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση Ομπάμα συνεργάζεται με την Κίνα, που θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, στην αναζήτηση βοήθειας προς αποφυγή της δημιουργίας έντασης στη Βόρεια Κορέα κι ως εκ τούτου αποσταθεροποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Στη συνέντευξή του, ο Κέρι είπε ότι η φύση αυτής της "αδίστακτης, φρικτής δικτατορίας" σε συνδυασμό με τις ανασφάλειες του Κιμ αυξάνουν τις πιθανότητες η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ να "εκπέμψουν στο ίδιο μήκος κύματος" και να πιέσουν για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.