Το 17% των Βουλγάρων υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ

Το 17% των Βουλγάρων τάσσονται υπέρ της ανεπιφύλακτης υποστήριξης της υποψηφιότητας των Σκοπίων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2'

Το 42% θα υποστήριζαν την υποψηφιότητα των Σκοπίων μόνο σε περίπτωση που υπογραφεί προηγουμένως μια Συμφωνία Σχέσεων Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την εθνική αντιπροσωπευτική έρευνα της "Exacta Research”, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 5 - 13 Δεκεμβρίου, με 1.000 ενήλικους Βούλγαρους πολίτες, σε 86 οικισμούς της χώρας, κατόπιν παραγγελίας του πρακτορείου ειδήσεων Focus.

Όσον αφορά το θέμα αν υποστηρίζουν οι Βούλγαροι την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το 17% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ και είναι κυρίως οι κάτοικοι των χωριών.

Άλλοι 42% θα υποστήριζαν την υποψηφιότητα της χώρας, υπό την προϋπόθεση υπογραφής Συμφωνίας Καλής Γειτονίας. Την άποψη αυτή εκφράζουν συχνότερα άτομα από 50 έως 59 ετών, μορφωμένοι, εύποροι κάτοικοι της πρωτεύουσας Σόφια.

Το 19% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα τους δεν πρέπει να υποστηρίζει καθόλου την υποψηφιότητα των Σκοπίων για την ένταξη στην ΕΕ. Την ακραία αυτή στάση συμμερίζονται οι υποστηρικτές διάφορων εθνικιστικών σχηματισμών.

Προς σύγκριση – πριν από ένα χρόνο ανεπιφύλακτη υποστήριξη για την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στην ΕΕ εξέφραζε το 8% των Βουλγάρων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση αύξησης της ανεπιφύλακτης υποστήριξης εκ μέρους του βουλγαρικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα για το προηγούμενο χρόνο δεν υπάρχει αλλαγή στο ποσοστό των Βουλγάρων που είναι εντελώς αντίθετοι με την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ – τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 18%.

Στην έρευνα καταγράφηκε μια σχέση εξαρτησίας μεταξύ της ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ, και της υποστήριξης για την μελλοντική προσχώρηση της Π.Γ.Δ.Μ. στην Ένωση. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες που εγκρίνουν την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ /οι Βούλγαροι που εγκρίνουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ αποτελούν το 75% του πληθυσμού/ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα και την προσχώρηση των Σκοπίων. Αυτό σημαίνει ότι η θετική στάση απέναντι στην ΕΕ των Βουλγάρων γενικά μεταφέρεται και στην υποστήριξη για την ένταξη καινούργιων κρατών-μελών στην Ένωση.

Και αντίστοιχα ο σκεπτικισμός των Βουλγάρων απέναντι στην ΕΕ /που εκφράζεται από το 16% του ενήλικου πληθυσμού/, οδηγεί σε σαφέστερα εκφρασμένη αρνητική στάση και όσον αφορά την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ Grreporter.GR