Πούτιν: Κατά των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στην ουκρανική κρίση

Κατά της ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική κρίση τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την 32η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Πούτιν: Κατά των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στην ουκρανική κρίση
2'

Ο Πούτιν τάχθηκε με σαφήνεια κατά των διαδοχικών επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο, ενόψει και της μετάβασης στην Ουκρανία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία αναμενόταν να φθάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα σήμερα το βράδυ.

«Εάν οι Ουκρανοί χρειάζονται μεσολαβητές, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι, όμως όσο περισσότεροι είναι οι μεσολαβητές, τόσο περισσότερα τα προβλήματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός είναι ικανός να επιλύσει το πρόβλημα με τα δικά του μέσα», πρόσθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία «δεν θα παρέμβει ποτέ» στις υποθέσεις της Ουκρανίας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης για τις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα στο Κίεβο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εάν, στο ζενίθ μιας κρίσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συμμετείχε σε μια αντιευρωπαϊκή συγκέντρωση και άρχιζε να δίνει συμβουλές στους διαδηλωτές», συνέχισε.

poytin

Από την πλευρά του ο Ρόμπαϊ είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες με σκοπό να λυθούν οι «παρεξηγήσεις» όσον αφορά την επιδίωξη της ΕΕ για στενότερους δεσμούς με τους γείτονές της.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες και παρανοήσεις. Και οι δύο πλευρές συμφωνούμε να επιδιώξουμε διμερείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο θέμα των συμφωνιών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των οικονομικών συνεπειών τους», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσιζόφ για τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε.

Ο Μπαρόζο τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν έχει πρόβλημα» με το πρόγραμμα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης —μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει και την Ουκρανία— αλλά θέλει να γνωρίζει «τις συνέπειες ορισμένων από των συμφωνιών αυτών για τη ρωσική οικονομία».

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε το βάρος νέων διαχωριστών γραμμών στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Πούτιν, καταλήγοντας ότι «είναι επείγουσα ανάγκη» να εξεταστούν από τους ειδικούς οι υπάρχουσες παρεξηγήσεις και να εντοπιστεί το κοινό έδαφος συνεννόησης των δύο πλευρών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή