«Φύλλο και φτερό» κάνει την TEVA η αμερικανική δικαιοσύνη

Για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης βρίσκεται η ισραηλινών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανία TEVA.

«Φύλλο και φτερό» κάνει την TEVA η αμερικανική δικαιοσύνη
3'

Μετά την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ενδεχόμενη εμπλοκή της TEVA σε παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό, η φαρμακοβιομηχανία φθηνών γενόσημων ερευνάται τώρα για πιθανές πρακτικές χειραγώγησης στην προώθηση δύο προϊόντων της, που της απέφεραν το προηγούμενο διάστημα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη κάνουν «φύλλο και φτερό» τους φακέλους των φαρμάκων Copaxone και Azilect της TEVA, από το 2006 μέχρι σήμερα. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν παραβάσεις στις πρακτικές μάρκετινγκ που ακολούθησε η εταιρεία για τα δύο φάρμακα, όπως η παράνομη προώθησή τους για μη εγκεκριμένες από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χρήσεις.

Η TEVA ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αμερικανικών αρχών για πιθανές παραβάσεις του Νόμου περί Ψευδών Ισχυρισμών και ότι συμμορφώνεται με τη δικαστική κλήση προσκόμισης στοιχείων.

Το φάρμακο Copaxone, που χρησιμοποιείται σε θεραπείες σκλήρυνσης κατά πλάκας, σημείωσε πωλήσεις 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο, ενώ οι πωλήσεις του Azilect για τη νόσο του Πάρκινσον, απέφεραν 493 εκατομμύρια δολάρια στην TEVA.

Η εν εξελίξει έρευνα αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία της φαρμακοβιομηχανίας, που στο παρελθόν σκευάσματά της έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των φαρμακείων, επειδή προκαλούσαν επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών παρενέργειες, όπως το περίφημο αντικαταθλιπτικό που είχε κατηγορηθεί για πρόκληση τάσεων αυτοκτονίας.

Η TEVA, γνωστή για τα φθηνά γενόσημα που παράγει, πολλά εκ των οποίων σε τρίτες χώρες όπου δεν τηρούνται πάντα οι ορθές συνθήκες παραγωγής και ασφάλειας, παραδέχτηκε επίσης στα τέλη του 2013 ότι υπήρξαν ύποπτες πρακτικές και πιθανές δωροδοκίες αξιωματούχων της Ρωσίας, χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο αμερικανικός νόμος περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό ορίζει ως παράνομο τον χρηματισμό ξένων αξιωματούχων από εταιρείες, με σκοπό να αποκτούν πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών και να «παίρνουν» δουλειές. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι πρακτικές αυτές ενδέχεται να παραβιάζουν και τις εθνικές νομοθεσίες των εν λόγω χωρών.

Αν αποδειχτεί τώρα ότι είχε καταφύγει και σε παραπλανητικές μεθόδους μάρκετινγκ για να αυξήσει τις πωλήσεις των δύο φαρμάκων της, η TEVA θα βρεθεί αντιμέτωπη -πέρα από τις νομικές συνέπειες και τα ενδεχόμενα πρόστιμα- με ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα: πώς είναι δυνατόν να τίθενται σε πιθανό κίνδυνο ζωές ασθενών, όταν προωθείται το φάρμακο, ένα τόσο κρίσιμο προϊόν με χαρακτήρα κοινωνικού αγαθού, σαν «καραμέλες» στα ράφια σούπερ-μάρκετ.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό «όχι» σε επικίνδυνο φάρμακο της TEVA

Βρετανία: Ινδικά γενόσημα πλήττουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας

Ανεξέλεγκτα βάσει πρωτοκόλλου τα επικίνδυνα ισραηλινά φάρμακα στην ΕΕ

Ο Σόρος-μέτοχος της TEVA- πίσω από την τροπολογία για τα φάρμακα;

Η TEVA κατηγορείται για δωροδοκίες αξιωματούχων χωρών και της Ευρώπης

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για την TEVA

Κατακραυγή για την Teva στο Ισραήλ

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή