Τρίτο παιδί νεκρό στην Ταϊλάνδη
Ένα εξάχρονο κοριτσάκι που τραυματίστηκε χθες σε επίθεση με χειροβομβίδα στη Μπανγκόκ υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του.
Είναι το τρίτο παιδί που έχασε τη ζωή του το Σαββατοκύριακο στα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ταϊλάνδη όπου σοβεί οξεία πολιτική κρίση.
"Ένα εξάχρονο κοριτσάκι κατέληξε", ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εγχειριστεί η μικρή.
Ο αδελφός της είχε πεθάνει την προηγουμένη ημέρα στη διάρκεια επίθεσης που σημειώθηκε κοντά σε συγκέντρωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ζητούν εδώ και τέσσερις μήνες την πτώση της κυβέρνησης.
Ήταν τεσσάρων ετών και όχι 12 όπως είχαν αναφέρει αρχικές πληροφορίες, διευκρίνισε σήμερα το κέντρο πρώτων βοηθειών Εραουάν.
Το Σάββατο, μια πεντάχρονη μικρούλα σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών σε άλλη αντικυβερνητική διαδήλωση στην ανατολική επαρχία Τρατ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Με αυτούς τους τρεις νεκρούς, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πολιτικής κρίσης στη χώρα που σκοτώνονται παιδιά.
Μετά τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η Unicef αντέδρασε σήμερα καλώντας τους γονείς να μην πηγαίνουν στις διαδηλώσεις με τα παιδιά τους. "Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά γύρω από τα οδοφράγματα", συνέστησε η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Ο θάνατος σήμερα της εξάχρονης αυξάνει σε 20 τον αριθμό των νκρών της κρίσης αυτής κατά την οποία επίσης έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άνθρωποι από πυρά και χειροβομβίδες που δεν είναι γνωστό από πού προέρχονται, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται και όπου συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
Ο αρχηγός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Παραντόρν Παταναταμπούτ απέδωσε την ευθύνη για τα δύο δραματικά περιστατικά του Σαββατοκύριακου στο PDRC, διοργανωτή των διαδηλώσεων. "Αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια έχουν σχέση με το PDRC", δήλωσε σήμερα καταγγέλλοντας "βίαιες οργανώσεις των οποίων στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης".
Η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα χαρακτήρισε χθες την έκρηξη στην οποία τα δύο παιδιά σκοτώθηκαν "τρομοκρατική" ενέργεια. Η επίθεση σημειώθηκε μέρα μεσημέρι σε μια τουριστική συνοικία της Μπανγκόκ όπου υπάρχουν εμπορικά κέντρα και πολυτελή ξενοδοχεία και όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει εδώ και εβδομάδες.
Την ίδια ώρα ο αρχηγός του στρατού Πραγιούτ Τσαν-οτσα δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν προτίθενται να επέμβουν στην παρούσα πολιτική κρίση και απηύθυνε έκκληση για διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών.
Σε σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο αρχηγός του στρατού δήλωσε ότι πολύ περισσότερες οργανώσεις έχουν εμπλακεί στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε σχέση με τις προηγούμενες ταραχές του 2010 και ότι είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι και σε ποια πλευρά.
Ο στρατός που κατέστειλε το κίνημα διαμαρτυρίας το 2010, έκανε ή αποπειράθηκε να κάνει πολλά πραξικοπήματα από τότε που η Ταϊλάνδη έγινε συνταγματική μοναρχία το 1932.
Ο στρατός ανέτρεψε τον αδελφό της πρωθυπουργού, τον Τακσίν Σιναουάτρα, το 2006. Έκτοτε η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν κύκλο πολιτικών κρίσεων που κάνει όλο και περισσότερους υποστηρικτές και επικριτές του Τακσίν να κατεβαίνουν στους δρόμους.
Εκτός από την πτώση της πρωθυπουργού, οι διαδηλωτές ζητούν να τεθεί τέρμα στην άσκηση επιρροής του αδελφού της, πρώην πρωθυπουργού Τακσίν, τον οποίο κατηγορούν ότι συνεχίζει να κρατά τα ηνία από την εξορία του.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου δεν αποκλιμάκωσαν την κρίση.
Οι διαδηλωτές που θέλουν η κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα μη εκλεγμένο "λαϊκό συμβούλιο", διατάραξαν την ψηφοφορία και κανένα αποτέλεσμα δεν ανακοινώθηκε εν αναμονή νέων μερικών ψηφοφοριών, παρατείνοντας τη θητεία μιας κυβέρνησης καταδικασμένης να διεκπεραιώνει τρέχουσες υποθέσεις.