Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση σχολείων στην Κωνσταντινούπολη

Μια απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία...
1'

Μια απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Με την απόφαση αυτή αποσύρονται από περισσότερα από 15 κτήρια σχολείων, που είναι απολύτως αδρανή για δεκαετίες, οι εικονικοί «διευθυντές», διορισμένοι από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

«Τα σχολικά αυτά κτήρια μπορούν πλέον να επισκευαστούν και να αξιοποιηθούν για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της ομογένειας», δηλώνει ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων, Λάκης Βίγκας.

Μέχρι σήμερα, η τουρκική διοίκηση υποστήριζε ότι η συνθήκη της Λοζάννης απαγόρευε τη διοικητική καταγραφή της πραγματικής κατάστασης.

Ήδη έχει ρυθμιστεί η απομάκρυνση του υπουργείου Παιδείας από τα εκπαιδευτήρια της συνοικίας των Ταταύλων, του Αρναούτκιοϊ και του Ιωακείμιου Λυκείου στην περιοχή Μπαλατά του Φαναρίου.

«Το υπουργείο αποφάσισε να αποσυρθεί μετά από πολλές δεκαετίες, και μετά από πολλές παρεμβάσεις μας» λέει ο κ. Βίγκας και τονίζει ότι μπορούν πλέον τα κτήρια των εκπαιδευτηρίων να χρησιμοποιηθούν «ως πολιτιστικά κέντρα, μουσεία ή ακόμα και ξενώνες για όσους έρχονται από την Ελλάδα».