Η Γερμανία αναλαμβάνει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία
Εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει σήμερα στη Βαρσοβία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών της με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ θα βρεθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία τελεί ουσιαστικά από τα τέλη Φεβρουαρίου υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ένοπλων ομάδων.
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός εκφράζει φόβους για την άτολμη στρατηγική του Βερολίνου αλλά και της ΕΕ συνολικά έναντι της Μόσχας εξαιτίας της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Φοβάται επίσης ως χώρα με κοινά σύνορα ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία θα προκαλούσε προβλήματα και στην Πολωνία. Για όλα αυτά θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες πριν κάνουν ανακοινώσεις στον Τύπο αργά το μεσημέρι.
Στις ΗΠΑ ο Γιατσένιουκ
Την ίδια ώρα ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ περνάει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα, μια επίσκεψη με μεγάλο συμβολισμό. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επιβεβαιώσει στον επισκέπτη του την οικονομική και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ σε σχέση με τη διένεξη στην Κριμαία αλλά και πέραν αυτής.
Επίσης θα του δώσει να καταλάβει ότι η «μουσική» της διπλωματίας παίζεται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η «παρτιτούρα» της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί αναδίπλωση του Πούτιν περιλαμβάνει καταρχήν ελαφρές κυρώσεις με ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα και προσπάθειες συγκρότησης της ομάδας επαφής.
Μέχρι στιγμής η στρατηγική αυτή δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα και η μέρα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία πλησιάζει. Μετά το δημοψήφισμα μάλιστα η Δύση θα σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό των κυρώσεων. Σημαίνει αυτό «ήττα» της Γερμανίας; Όχι οπωσδήποτε. Καθώς η αδιαλλαξία του Πούτιν θα μπορούσε να συνενώσει ΗΠΑ και ΕΕ σε κοινό παρονομαστή.
Ηγετικός ο ρόλος της Γερμανίας
Αναλυτές που γνωρίζουν καλά τη Γερμανία, όπως ο Τζακ Τζέινες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών (AICGGS) της Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οίκος περιμένει από την Άνγκελα Μέρκελ να συνενώσει ολόκληρη την ΕΕ πίσω από μια κοινή και σταθερή πολιτική προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία θέσει την Κριμαία υπό τον έλεγχό της. «Ο Ομπάμα γνωρίζει καλά την επιρροή και την πρόσβαση της Μέρκελ στη Μόσχα», δήλωσε ο Τζέινες, «και ελπίζει ότι θα αποδειχθεί η ηγετική της δύναμης στην Ευρώπη, ώστε και να αντιπαραταχθεί με τη Μόσχα αλλά και να στηρίξει την Ουκρανία».
Διαβάστε επίσης:
Στοιχεία του ΟΑΣΕ για το ρόλο του ρωσικού στρατού στα φυλάκια ελέγχου
Κάμερον: Ζητά ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ρώσους βουλευτές
Πηγή: Deutsche Welle