Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Τα 1.600 «θα, θα, θα...» των κομμάτων
Την υπόσχεση ότι θα υλοποιηθούν περίπου 1.600 διαφορετικά μέτρα πήραν οι ψηφοφόροι από τα πολιτικά κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία μετά τις εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά όπως αποδεικνύεται, μέχρι το τέλος της θητείας τους τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα έχει υλοποιηθεί το πολυ το 1/4 αυτών των υποσχέσεων.
Η οργάνωση «Γιατί όχι», που έκανε την έρευνα, υλοποιεί ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ονομάσει “Αληθειόμετρο” και σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλύει τι έχουν αναγγείλει οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών θεσμών και τι έχουν υλοποιήσει.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη μη κυβερνητική οργάνωση, το 72,1% των υποσχέσεων δεν θα εκπληρωθεί.
Συγκεκριμένα μετρήθηκαν 1.569 αναγγελίες και υποσχέσεις που έδωσαν τα κόμματα που μετέχουν στο Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και στις κυβερνήσεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας.
Έως τον ερχόμενο Οκτώβριο σύμφωνα με την ανάλυση της ΜΚΟ θα έχει υλοποιηθεί το 5,2% των υποσχέσεων.
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014 δεν εκπληρώθηκε καμία υπόσχεση των αρχών, αλλά μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες το Φεβρουάριο οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών θεσμών άρχισαν να υλοποιούν μέτρα που είχαν αναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο κανένα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με την ανάλυση.
Ως παράδειγμα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων η ΜΚΟ αναφέρει τις αναγγελίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βοσνίας (SPD) για την αύξηση της μέσης σύνταξης, ώστε να φθάσει στο 63% του μέσου μισθού ή της κυβερνώσας στη Σερβική Δημοκρατία, Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) που ανήγγειλε αύξηση συντάξεων και αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης διαφθοράς.
«Με δεδομένο ότι έως τις γενικές εκλογές απομένουν μόνον έξι μήνες, τα κυβερνητικά κόμματα δύσκολα θα διορθώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που έδωσαν προς τους πολίτες πριν από τέσσερα χρόνια», αναφέρεται στην ανάλυση, στην οποία τονίζεται ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξαιρετικά ανεύθυνη στάση των κομμάτων της κυβέρνησης έναντι των εκλογικών προγραμμάτων τους αλλά και έναντι των ψηφοφόρων που τους εμπιστεύτηκαν.