Ιράν: Χάρισε τη ζωή στο δολοφόνο του γιου της
Ένας Ιρανός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο γλίτωσε τον απαγχονισμό την τελευταία στιγμή αφού τον συγχώρεσε για το έγκλημά του η μητέρα του θύματος, έπειτα από μια σπάνια εκστρατεία κινητοποίησης, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Shargh.
Το 2007 στη διάρκεια ενός καυγά ο Μπαλάλ, που τότε ήταν 19 ετών, χτύπησε θανάσιμα με ένα μαχαίρι στο λαιμό έναν άλλο νεαρό, τον Αμπντολάχ Χοσεϊνζαντέχ. Αναμενόταν να εκτελεστεί δημόσια την Τρίτη το πρωί στην πόλη Νοσάχρ, στο βόρειο Ιράν.
Όμως η μητέρα του θύματος, η Σαμερέχ Αλινετζάντ, συγχώρεσε τον Μπαλάλ την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μητέρα του θύματος απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκτέλεση λέγοντας ότι είναι «δύσκολο να έχεις ένα σπίτι άδειο» από παιδιά, καθώς πριν από τέσσερα χρόνια είχε χάσει ακόμη έναν γιο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Στη συνέχεια χαστούκισε τον καταδικασμένο, ο οποίος στεκόταν στο ικρίωμα και μαζί με τον σύζυγό της, τον πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Αμπντολγανί Χοσεϊνζαντέχ, του έβγαλαν την αγχόνη από τον λαιμό.
«Ο δολοφόνος έκλαιγε, είπε η μητέρα στην εφημερίδα. Ζήτησε συγγνώμη. Τον χαστούκισα και αυτό με ηρέμησε. Του είπα "σε τιμωρώ για τη δυστυχία που μου προκάλεσες". Το πλήθος χειροκρότησε, κάποιοι έκλαιγαν».
«Είμαι πιστή. Την προηγουμένη είχα δει στο όνειρό μου τον γιο μου. “Είμαι καλά εδώ που βρίσκονται και είμαι ήρεμος”, μου είπε. (…) Όλος ο κόσμος, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου, με πίεζαν για να δώσω συγχώρεση (στον δολοφόνο)», συνέχισε η Σαμερέχ Αλινετζάντ.
Η χάρη στον Μπαλάλ δόθηκε και χάρη σε μια μεγάλη εκστρατεία κινητοποίησης καλλιτεχνών και γνωστών αθλητών, όπως ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Αλί Νταϊέ.
Ο Αντέλ Φερντοσιπούρ, παρουσιαστής της πολύ δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής για το ποδόσφαιρο "90" είχε επίσης ζητήσει από τον Χοσεϊνζαντάχ να συγχωρέσει τον δολοφόνο.
Αυτού του είδους οι εκστρατείες είναι σπάνιες στο Ιράν, όπου περισσότεροι από 170 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 2 γυναικών, έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, ένας καταδικασμένος σε θάνατο μπορεί να γλιτώσει την θανατική καταδίκη και να εκτίσει ποινή κάθειρξης αν τον συγχωρήσει η οικογένεια του θύματος, η οποία λαμβάνει επίσης και μια «ανταμοιβή αίματος», η οποία φέτος ορίστηκε στα 1,5 δισεκατομμύριο ριάλ (36.000 ευρώ).
Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση του ΟΗΕ για τον πρέσβη του Ιράν