Δεν άρεσε στους Γερμανούς ο εναγκαλισμός Σρέντερ - Πούτιν

Η γερμανική κυβέρνηση πήρε την Τρίτη αποστάσεις από τον σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ύστερα από τη δημοσίευση στον γερμανικό Τύπο φωτογραφιών που τον δείχνουν σε θερμό εναγκαλισμό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη το απόγευμα της Δευτέρας.
2'


Το γραφείο του κ. Σρέντερ δεν σχολίασε άμεσα τις φωτογραφίες, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ελήφθησαν έξω από το Μέγαρο Γιουσούποφ όπου ο Γερμανός πρώην καγκελάριος παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 70ών του γενεθλίων, στις 7 Απριλίου.

«Δεν εκπροσωπεί την γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με τις φωτογραφίες από τη συνάντηση των κ.κ. Πούτιν - Σρέντερ.

«Πρέπει να γίνει σαφές στον καθέναν ότι ο κ. Σρέντερ εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική πριν από αρκετό καιρό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Σρέντερ, καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, έχει δεχτεί έντονη κριτική στο παρελθόν για τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με τον κ. Πούτιν. Όταν εγκατέλειψε την καγκελαρία, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανο-ρωσικής κοινοπραξίας Nord Stream, η οποία λειτουργεί τους αγωγούς φυσικού αερίου οι οποίοι μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην δυτική Ευρώπη.

Η δημοσίευση της φωτογραφίας που απεικονίζει τον κ. Σρέντερ σε θερμό εναγκαλισμό με τον Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας και - όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters - υπογραμμίζει την αμφιθυμία που επιδεικνύει το Βερολίνο σχετικά με τις νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung επίσης ασκεί κριτική κατά του Σρέντερ σημειώνοντας ότι το κόμμα του, SPD, έμεινε άφωνο.
«Υπάρχει κάτι μακάβριο στις φωτογραφίες ενός χαμογελαστού Σρέντερ που αγκαλιάζει τον φίλο του Βλαντίμιρ, ενώ την ίδια ώρα στρατιώτες του γερμανικού στρατού κρατούνται όμηροι από φανατικούς οπαδούς του Πούτιν», γράφει ο δημοσιογράφος Τόμας Χολ της εφημερίδας σε σχόλιό του αναφερόμενος στους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται όμηροι στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Η Γερμανία βασίζεται ιδιαίτερα στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.