Συνάντηση Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας στη Γαλλία

Με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για πρώτη φορά από την εκλογή του, συναντήθηκε στη Γαλλία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Συνάντηση Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας στη Γαλλία
2'

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκαν σήμερα και συνομίλησαν, για πρώτη φορά, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο κάστρο του Μπενουβίλ, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο γεύμα των ηγετών που παραβρέθηκαν στους εορτασμούς, παρουσία και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο "αντάλλαξαν χειραψία και συζήτησαν απολύτως φυσιολογικά, ήταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών", ανέφερε η πηγή αυτή σύμφωνα με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

"Η συζήτηση ξεκίνησε με τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση (της κρίσης) και το πώς η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εκεχειρία θα συζητηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες" είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης και στις οικονομικές συνέπειες που έχει η κρίση.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με τον Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Μαΐου, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, και πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του αύριο Σάββατο. Στην "αναμνηστική" φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από το γεύμα, με όλους τους ηγέτες παρόντες, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας στέκουν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε συνάντηση μιας ώρας με την Μέρκελ στην πόλη Ντοβίλ. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ χαρακτήρισε "εποικοδομητική" αυτήν την επαφή. "Η συνομιλία αφορούσε την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων και όχι τις διαφορές" που χωρίζουν τις δύο χώρες, είπε ο Ουσάκοφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Σύντομη συνομιλία Ομπάμα - Πούτιν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή