Επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία προκειμένου οι πρώτοι να μην διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου στους Ουκρανούς.
1'

Οι συζητήσεις διεξάγονται με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με πηγή που προέρχεται από την Ε.Ε. αν και χθες δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος, απόψε αναμένεται να γίνει νέα αρχή.

Το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ria Novosti τονίζει πως «ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ 'Ετινγκερ μετέχουν στις διαπραγματεύσεις».

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έχει δώσει προθεσμία στο Κίεβο μέχρι αύριο στις 09.00 (ώρα Ελλάδος), για να πληρώσει το χρέος του για παραδόσεις φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 1,95 δισεκατομμύριο δολάρια.

Εάν δεν υπάρξει μια διευθέτηση του θέματος αυτού, η Ρωσία απειλεί να κινηθεί προς ένα σύστημα προ-πληρωμής, κάτι που πιθανόν σημαίνει τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ωστόσο οι συζητήσεις δεν διεξάγονται και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από φιλορώσους αυτονομιστές στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκαλώντας τον θάνατο 49 ανθρώπων.

Πέραν τούτου, ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους Ουκρανούς αναμένεται να είναι η δήλωση του ουκρανού ΥΠΕΞ ο οποίος έκανε φραστική επίθεση στον Πούτιν.