Συρία: "Ανατροπή του καθεστώτος" θέλουν οι διαδηλωτές

Επικείμενη επίθεση του συριακού στρατού φαίνεται...
3'

Επικείμενη επίθεση του συριακού στρατού φαίνεται ότι σχεδιάζεται στην πόλη Μπανιάς, καθώς δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στους γύρω λόφους.

«Δυνάμεις με μαύρες στολές και οπλισμένες με ΑΚ-47 αναπτύχθηκαν σήμερα στους λόφους. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν από τη λεωφόρο που βρίσκεται κοντά στη Μπανιάς τη νύχτα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο επικεφαλής των διαδηλωτών στην πόλη, Άνας αλ Σάγρι.

«Αναμένουμε επίθεση από στιγμή σε στιγμή. Θα τους υποδεχθούμε στις εισόδους (της πόλης) με γυμνά στήθη», τόνισε.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος», σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.

«Τα αιτήματά μας είναι ειρηνικά. Αν μας σκοτώσουν, οι ψυχές μας θα αναστηθούν από τους τάφους μας και θα ζητούν ελευθερία», είπε ένας ιεροκήρυκας, μιλώντας μπροστά σε δύο με τρεις χιλιάδες διαδηλωτές.

Επίσης, ο συριακός στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στη Ντεράα, την πόλη που έχει αποτελέσει το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη νότια Συρία.

Σύμφωνα με μάρτυρα, ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των κατοίκων και ενός τεμένους. Στις χθεσινές επιχειρήσεις του στρατού στη Ντεράα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ενώ από τις 15 Μαρτίου που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης έχουν σκοτωθεί περίπου 390 άνθρωποι στη χώρα.

Παράλληλα, οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζονται, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει ότι οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία, όπως και για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, ζήτησε μεταρρυθμίσεις στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες για να σταματήσουν τη βία εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Συρία.

Η Δανία και η Φινλανδία ενίσχυσαν σήμερα τις ταξιδιωτικές οδηγίες που είχαν εκδώσει προηγουμένως και κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στη χώρα.

Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν κι αυτές εκδώσει παρόμοιες οδηγίες τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής συστήσει στους πολίτες τους την αποφυγή οποιουδήποτε ταξιδιού στη Συρία.

Τέλος, σε μια από τις σπάνιες ανακοινώσεις του, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν δημοκρατία σε διάφορες αραβικές χώρες, σημειώνοντας ότι στους διαδηλωτές «αξίζει υποστήριξη, όχι σφαίρες».

«Ζητούμε από τα αραβικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε μεταρρυθμίσεις και να τις επιταχύνουν, να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών και να γλιτώσουν τους πολίτες τους από την αιματοχυσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε κάποια χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν στο Κάιρο τον ερχόμενο μήνα για να συζητήσουν για τις ταραχές, καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία δεν δίδεται ακριβής ημερομηνία για τη σύνοδο αυτή.