Γουινέα: Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει «πειραματόζωα» τους κατοίκους
Η χρήση πειραματικών μεθόδων για την καταπολέμηση του Έμπολα δεν συνιστά "προτεραιότητα" για τη Γουινέα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρεμί Λάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λα Κρουά.
"Εάν κάποια στιγμή ο ΠΟΥ κρίνει απαραίτητο να γίνουν πειραματόζωα οι κάτοικοι της Γουινέας για να δοκιμαστεί το φάρμακο αυτό, τότε θα το συζητήσουμε μαζί τους. Προς το παρόν, δεν είναι προτεραιότητά μας", είπε ο υπουργός.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συζητά σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, με εμπειρογνώμονες και ειδικούς σε θέματα ιατρικής ηθικής, την πιθανότητα να δοθούν πειραματικά φάρμακα στους ασθενείς, την ώρα που η Λιβερία αναγκάστηκε να θέσει σε καραντίνα άλλη μία επαρχία της, τη Λόφα, στα βόρεια, λόγω της επιδημίας.
Η Λόφα συνορεύει με τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η οποία πλέον έχει φτάσει και στη Νιγηρία.
"Δεν εχουμε κλείσει τα σύνορα με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, αλλά ενισχύουμε τους υγειονομικούς ελέγχους", συνέχισε ο Λάμα, εξηγώντας ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα επειδή ασθενείς από τις δύο αυτές χώρες προσπαθούσαν να φτάσουν στη Γουινέα για να νοσηλευτούν.
Στη Σιέρα Λεόνε, οι αρχές έθεσαν σήμερα σε καραντίνα οκτώ Κινέζους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οι οποίοι είχαν φροντίσει ασθενείς με Εμπολα. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας στο Φριτάουν, πρόκειται για έξι γιατρούς και έναν νοσηλευτή του νοσοκομείου Τζούι καθώς και έναν γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου του Κινγκχάρμαν Ρόουντ. Ο πρεσβευτής δεν διευκρίνισε αν κάποιος από αυτούς παρουσιάζει ήδη συμπτώματα ή αν το μέτρο είναι προληπτικό.
Η Ακτή Ελεφαντοστού, από την πλευρά της, στην οποία ακόμη δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού, εντείνει επίσης τους ελέγχους στα σύνορά της και τις τελευταίες ημέρες εμπόδισε περίπου 100 Λιβεριανούς παράνομους μετανάστες να περάσουν στη χώρα, για προληπτικούς λόγους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει της πτήσεις της Air Cote d' Ivoire από και προς τις τέσσερις χώρες ενώ καλεί τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρίες να μην παραλαμβάνουν επιβάτες από τις χώρες αυτές, με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού. Εξέδωσε εξάλλου συστάσεις προς τους κατοίκους, όπως να αποφεύγουν τις χειραψίες και τους εναγκαλισμούς και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.
Από τη Μαδρίτη τέλος, έγινε γνωστό ότι υπέκυψε άλλος ένας εργαζόμενος στο Καθολικό Νοσοκομείο της Μονρόβια, στο οποίο ανήκε και ο Ισπανός ιερέας, ο πρώτος Ευρωπαίος ασθενής που επαναπατρίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για έναν Γκανέζο, μέλος του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του Θεού, που ζούσε εδώ και τρία χρόνια στη Λιβερία.
Συνολικά, έξι άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο αυτό μετά το θάνατο του διευθυντή του, του Πάτρικ Νσάμτζε στις 2 Αυγούστου και της Κογκολέζας μοναχής Σαντάλ Πασκαλίν το Σάββατο.
Διαβάστε επίσης:
Νιγηρία: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα