Βαυαρία: Επίθεση στην Ιταλία με φόντο τους πρόσφυγες
Επίθεση προς την κυβέρνηση της Ιταλίας εξαπέλυσε το κρατίδιο της Βαυαρίας, κατηγορώντας τη ότι συμβάλλει στα προβλήματα που το ίδιο αντιμετωπίζει από τη μετανάστευση, επειδή αποτυγχάνει να εφαρμόσει τις κατάλληλες διαδικασίες για να αντιμετωπίσει την αύξηση των προσώπων που ζητούν άσυλο.
"Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η Ιταλία εσκεμμένα δεν παίρνει ούτε προσωπικά δεδομένα ούτε αποτυπώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα και να μην επιστρέφουν στην Ιταλία", δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Γιοάχιμ Χέρμαν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αριθμός αυτών που ζητούν άσυλο στη Βαυαρία σημείωσε άλμα και χθες, Πέμπτη, σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων για άσυλο μέσα σε μία ημέρα σ' αυτό το νότιο γερμανικό κρατίδιο, με 319 αιτήσεις.
"Ένας λόγος γι' αυτό είναι πως ένα σημαντικό ποσοστό των προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία, συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέχρι τη Γερμανία χωρίς να έχουν την πρόθεση να το κάνουν", δήλωσε ο Χέρμαν.
Ο ίδιος επισήμανε επίσης ανακολουθίες στα επίσημα στοιχεία.
Πέρυσι στη Γερμανία έγιναν πάνω από 126.000 αιτήσεις για άσυλο. Στην Ιταλία ωστόσο έγιναν μόλις 27.930 αιτήσεις, δήλωσε.
Ταυτόχρονα περίπου 43.000 πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν πέρυσι σε ιταλικές παραλιακές περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο Χέρμαν είναι μέλος της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελας Μέρκελ.
Εδώ και μήνες η Ρώμη ζητεί οικονομική στήριξη για να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της διάσωσης προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο συχνά με υπερφορτωμένα σκάφη.
Ο Χέρμαν κατηγόρησε τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ότι διαμαρτύρεται για τη μεγάλη επιβάρυνση της χώρας τους από τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο ενώ την ίδια στιγμή περιφρονεί την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου.
"Η πολιτική λέει πως η χώρα της πρώτης εισόδου είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των διαδικασιών του ασύλου", δήλωσε.
Βάσει της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ του 2003, η οποία ορίζει τους κανόνες της ΕΕ για τη διαχείριση των προσφύγων, τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο αποτελούν ευθύνη της χώρας στην οποία φθάνουν πρώτα.
Επιπλέον, εφόσον η Ιταλία λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να διαχειριστεί το πρόβλημα, "τα άλλα κράτη της ΕΕ μπορούν ως εκ τούτου να ζητούν ένα αντίστοιχο αίσθημα αλληλεγγύης από την Ιταλία, κυρίως μετά το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στο οποίο έχει συμφωνήσει η ΕΕ", δήλωσε ο Χέρμαν.
"Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τη στιγμή που η κρίση στη Μέση Ανατολή και η κτηνώδης βία του Ισλαμικού Κράτους είναι πιθανόν να αυξήσουν την πίεση από τους πρόσφυγες επί της Ευρώπης", τόνισε.