Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα προωθήσει αυστηρότερους νόμους για τον εξτρεμισμό

Η Βρετανία θα εντείνει τις διώξεις εναντίον τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από έναν ισλαμιστή μαχητή ο οποίος μιλούσε αγγλικά με βρετανική προφορά, διεμήνυσε χθες η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερίσα Μέι.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα προωθήσει αυστηρότερους νόμους για τον εξτρεμισμό
3'

Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι ανέφερε ότι σχεδιάζεται η διεύρυνση των νομικών εξουσιών των βρετανικών αρχών, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να εμποδίζει πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, αλλά και να μπορεί να περιορίζει την έκφραση εξτρεμιστικών απόψεων εντός της χώρας.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αφαίρεση των διαβατηρίων Βρετανών που επιδιώκουν να μεταβούν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας από πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις την αφαίρεση της υπηκοότητας από Βρετανούς γόνους μεταναστών.

Η Μέι ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πατάξει οργανώσεις που προπαγανδίζουν εξτρεμιστικές απόψεις, προσθέτοντας ότι θα μπορεί να θέτει εκτός νόμου οργανώσεις ακόμη κι εάν δεν εμπλέκονται άμεσα σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας μάχης που πιθανόν θα διαρκέσει για δεκαετίες εναντίον μιας θανάσιμης εξτρεμιστικής ιδεολογίας», έγραψε η Μέι. «Η ιδεολογία αυτή βασίζεται σε μια διεστραμμένη και μηδενιστική ερμηνεία του Ισλάμ και είναι πολύ μακριά από τις ειρηνιστικές πεποιθήσεις του ενός δισεκατομμυρίου Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. . . Πρέπει να αποκτήσουμε όλες τις νομικές εξουσίες που χρειαζόμαστε για να υπερισχύσουμε».

Τουλάχιστον 500 Βρετανοί υπήκοοι έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, έγραψε η Μέι. Αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια 33 προσώπων που μετέβαιναν στη Συρία, ενώ 69 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία στη Συρία, πρόσθεσε. Επιπλέον, 28.000 αναρτήσεις με υλικό το οποίο σχετίζεται με την τρομοκρατία αφαιρέθηκαν από το Διαδίκτυο, σημείωσε.

Από το 2010, έχει απαγορευθεί σε τουλάχιστον 150 πρόσωπα να εισέλθουν στη Βρετανία λόγω των απόψεών τους, σημείωσε επίσης. Η υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα, ενώ η μετάδοση εξτρεμιστικών απόψεων περιορίζεται.

Οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να αναγνωρίσουν τον άνδρα με προφορά του Λονδίνου, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «Τζιχαντιστή Τζον». Πηγές λένε ότι ήταν ανάμεσα σε τρεις Βρετανούς, που αποκαλούνται «οι Μπιτλς» και φρουρούσαν ομήρους στη Ράκα, το προπύργιο του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

Στη Βρετανία ζουν περίπου 2,7 εκατ. Μουσουλμάνοι επί του συνόλου των 63 εκατ. κατοίκων της χώρας.

Η άνοδος των εξτρεμιστών ισλαμιστών ανησυχεί τη Βρετανία αφότου τέσσερις Βρετανοί —οι δύο από τους οποίους είχαν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα της αλ Κάιντα στο Πακιστάν— σκότωσαν 52 ανθρώπους σε συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005. Η δολοφονία ενός στρατιώτη, του Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του Λονδίνου από δύο Βρετανούς μουσουλμάνους ανακίνησε τις ανησυχίες πέρυσι.

Ορισμένοι πολιτικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι μέτρα αυτού του είδους, τα οποία έχουν πιθανόν και έναν συγκαλυμμένα ψηφοθηρικό χαρακτήρα, όχι μόνον θα πλήξουν τις ατομικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα αλλά και θα βαθύνουν την αποξένωση πολλών νεαρών μουσουλμάνων από τη βρετανική κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή