Διεθνείς διαμεσολαβητές απειλούν τους αντιμαχόμενους με κυρώσεις στο Νότιο Σουδάν
Η διεθνής κοινότητα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των αντιμαχόμενων πλευρών στο Νότιο Σουδάν εάν δεν τιμήσουν τη συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα, η οποία διαρκεί οκτώ μήνες, δήλωσαν διαμεσολαβητές χθες στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς οι νέες συνομιλίες που άρχισαν με αυτόν τον σκοπό βρέθηκαν σε αδιέξοδο.
Ο Σεγιούμ Μεσφίν, διαπραγματευτής της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD), ενός θεσμού των κρατών της ανατολικής Αφρικής που προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης, κάλεσε τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και τον ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ να «αποφασίσουν να τερματίσουν αυτήν την κρίση» και να «εργαστούν» για αυτό.
«Οι αντιμαχόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο δικός τους πόλεμος. Αυτοί τον άρχισαν κι ευθύνονται για αυτόν», σημείωσε ο Μεσφίν.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ένα σχέδιο συμφωνίας για να τερματιστούν οι συγκρούσεις.
Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει το τέλος των εχθροπραξιών, την απόσυρση όλων των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους εντός 30 ημερών από τα πεδία των μαχών και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 10 χιλιομέτρων.
Οι μεσολαβητές ζήτησαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές να τους δώσουν έναν χάρτη με τις τοποθεσίες των στρατευμάτων τους.
Όμως οι αντάρτες αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία, εάν η Ουγκάντα δεν αποσύρει τα στρατεύματα που έχει στείλει για να υποστηρίξουν τον Κιρ στη σύρραξη.
Η σύνοδος άρχισε μόλις μερικές ώρες αφότου αντάρτες συνέλαβαν μια ομάδα έξι παρατηρητών της IGAD που προσπαθούσαν να επαληθεύσουν ότι τηρείται μια προηγούμενη συμφωνία εκεχειρίας. Ο Μεσφίν δήλωσε ότι ο ένας από τους παρατηρητές υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.
Οι πρότερες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός δεν άρκεσαν για να σταματήσουν τις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιρ και του Μάκαρ, η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έγινε αιματηρή στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Στη σύρραξη, η οποία έχει σαφή εθνοτικά χαρακτηριστικά, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και πάνω από 1 εκατ. πολίτες του Νότιου Σουδάν έχουν εκτοπιστεί.
Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα.
Διαβάστε ακόμα:
ΗΠΑ: Πυροσβέστες υπέστησαν ηλεκτροπληξία μπουγελώνοντας φοιτητές! (vid+phs)