Το Βελιγράδι δεν θα υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Πρίστινα
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ανήγγειλε υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη δεύτερη φάση του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου.
"Ο Χασίμ Θάτσι αναφέρεται σε αμοιβαία αναγνώριση της Σερβίας και του Κοσόβου. Η Σερβία δεν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία" υπογράμμισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα Ντάνας.
Ο κ. Θάτσι την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες σε διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, ότι "το Κόσοβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τη δεύτερη φάση του διαλόγου", η οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με "διεθνή συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας".
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ειδικοί που παρακολουθούν το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας εκτιμούν ότι με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία, παρά την άρνηση της Σερβίας, όχι όμως σύντομα, όπως υποστηρίζει ο Χασίμ Θάτσι.
Αναφορά σε επικείμενη συμφωνία έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ. Χοτζάι είπε ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τον διάλογο με τη Σερβία έως την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ατέρμονος και ότι πρέπει να τερματιστεί με την υπογραφή διακρατικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
"Θεωρούν ότι όλα έχουν επιλυθεί σε ό,τι αφορά το καθεστώς και ότι μόνο στη Σερβία πρέπει να ασκηθεί πίεση. Εμείς δεν αλλάξαμε τη θέση μας και όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ήταν ουδέτερες όσον αφορά το καθεστώς" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς υποστηρίζει ότι η υπογραφή διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου προβλέπεται με έγγραφο που συνέταξαν η Βρετανία και η Γερμανία πέρσι τον Οκτώβριο.
"Στο αποκαλούμενο 'non-paper' της Βρετανίας και της Γερμανίας που αποδέχθηκαν και άλλες χώρες της ΕΕ και το οποίο θα ενταχθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Σερβίας και ΕΕ -συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 35- αναφέρεται ότι μετά την επίτευξη της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου θα υπογραφεί μία ολοκληρωμένη, νομικά δεσμευτική συμφωνία. Πρόκειται για τη διεθνή ειρηνευτική συμφωνία, για την οποία μιλούν οι αξιωματούχοι του Κοσόβου.
Ο κ. Θάτσι δεν είπε ανακρίβειες στο Βερολίνο για την αναγκαιότητα υπογραφής ειρηνευτικής διακρατικής συμφωνίας, αλλά μίλησε για κάτι που θα συμβεί σε μερικά χρόνια. Το έκανε, υποθέτω, για εσωτερικές πολιτικές ανάγκες, σαν να πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αύριο" ανέφερε ο κ. Γιάνιτς.
Διαβάστε επίσης: Βούτσιτς: Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας