Ομπάμα: Τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες

Οι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Ομπάμα: Τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες
1'

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ταλίν της Εσθονίας, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής —στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες είναι σήμερα κράτη-μέλη του NATO και της ΕΕ—, προσθέτοντας ότι στέλνει και εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας, χώρας-μέλους του NATO, η οποία εκφράζει φόβους για τις προθέσεις της Ρωσίας την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ μόνη», είπε ο Ομπάμα στο πλευρό του Ίλβες. «Ήλθα κατ' αρχήν εδώ για να εκφράσω την δέσμευσή μας έναντι της Εσθονίας, μια δέσμευση απαρασάλευτη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τη σημασία του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, με βάση το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογράφος ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο ως προς «έναν μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή