Η Λαμπεντούζα στο «στόχαστρο» του Τζορτζ Σόρος

Τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη φέρεται να θέλει να ελέγξει ο γνωστός κερδοσκόπος με το τελευταίο project του ιδρύματός του «Open Society»

Η Λαμπεντούζα στο «στόχαστρο» του Τζορτζ Σόρος
3'

Τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική προς την Ευρώπη φέρεται να θέλει να ελέγξει ο γνωστός κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος με το τελευταίο project του ιδρύματός του «Open Society».

Μετά την ανοιχτή υποστήριξή του στην πραξικοπηματική, όπως έχει χαρακτηριστεί, κυβέρνηση του Κιέβου και ο ρόλος που έπαιξε το ίδρυμά του στην ουκρανική κρίση, ενισχύοντας με «εθελοντές» τους ακροδεξιούς εθνικιστές στις αιματηρές συγκρούσεις, τώρα ο Σόρος έρχεται να θέσει υπό τον έλεγχό το μικρό νησί στο κέντρο της Μεσογείου, τη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού «L’ Espresso», στα τέλη Ιουλίου υπογράφηκε «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ της δημοτικής αρχής της Λαμπεντούζα και του ιδρύματος του Σόρος, το οποίο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου.

lespresso

Το ίδρυμα «Open Society» θέλει να ενισχύσει τις υπηρεσίες υποδοχής μεταναστών στη Λαμπεντούζα, προς «όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των φιλοξενούμενων». Το ίδρυμα του Σόρος βλέπει ως «σύμμαχο στην προσπάθεια καταπολέμησης των φυλετικών διακρίσεων και της εξάπλωσης της φιλοξενίας» το μικρό νησί, στο οποίο καταφθάνουν χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική κάθε χρόνο και έχει σύμβολο τραγωδιών, με το χαμό εκατοντάδων ανθρώπων στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει το ιταλικό περιοδικό, ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα αποδέχτηκε τη βοήθεια του Σόρος, επειδή το νησί βρίσκεται σε «διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου «απαιτούν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό» για να ενισχύσει το υπάρχον προσωπικό. Στην πράξη, σχολιάζει το ιταλικό περιοδικό, οι υπηρεσίες υποδοχής μεταναστών του δήμου μόνο με το υπάρχον προσωπικό κινδυνεύουν με κατάρρευση.

labenduza

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το ίδρυμα δεν θα παρέχει απευθείας χρηματοδότηση στο δήμο της Λαμπεντούζα, αλλά όλες τις δωρεές και χρηματικές συναλλαγές θα διαχειρίζεται εξειδικευμένο πρόσωπο που θα ορίσει το ίδρυμα. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν ο δήμος θα έχει λόγο πάνω στη διάθεση των δωρεών ή μόνο η επιτροπή του ιδρύματος του Σόρος. Πάντως, ρητή είναι η δέσμευση ότι όλες οι δωρεές θα διατίθενται αποκλειστικά στην υλoποίηση του project.

Η επίσημη έναρξη της συνεργασίας θα γίνει τον Οκτώβριο, στο φεστιβάλ Σάμπιρ, το οποίο διοργανώνεται στην επέτειο από την τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου 2013, όταν 366 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, ενώ 20 παρέμειναν αγνοούμενοι.

Με τη μεταναστευτική πολιτική να αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζορτζ Σόρος υψώνοντας τη σημαία του στο κέντρο της Μεσογείου, φέρεται να φιλοδοξεί να περάσει την ατζέντα του και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ειδικά για χώρες υποδοχής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το φιλανθρωπικό ενδιαφέρον του Σόρος έχει κεντρίσει και η Αθήνα και την κατά πολλούς περίεργη δωρεά ύψους 1.5 εκατ. ευρώ υπέρ της κοινωνικής δράσης του Κόμβου Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό δείπνο του Σόρος στην Αθήνα

Τι γυρεύει ο Σόρος στην Αθήνα;

Νέες «προφητείες» από τον κερδοσκόπο των αγορών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή