Ποροσένκο: Τα χειρότερα του πολέμου με τους αυτονομιστές περασαν
Την εκτίμησή του ότι η Ουκρανία έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα του πολέμου με τους αυτονομιστές, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, 5 ημέρες μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφθηκε στο Μινσκ με τους αντάρτες και τη Ρωσία.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι το κύριο και πλέον επικίνδυνο μέρος του πολέμου έχει πια περάσει, χάρη στον ηρωισμό των στρατιωτών» της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της πρώτης εφ' όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο στα τέλη του Μαΐου.
Για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων τον Απρίλιο, κανένας στρατιώτης ή πολίτης δε σκοτώθηκε σε διάστημα 24 ωρών στο μέτωπο, είχε σημειώσει χθες (24/9) ο ουκρανικός στρατός. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 3.200 ανθρώπων σε διάστημα 5 μηνών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε επιπλέον ότι δεν «αμφιβάλλει καθόλου» για το γεγονός ότι το ειρηνευτικό του σχέδιο θα «λειτουργήσει», παρά την άρνηση των ανταρτών να αποδεχτούν τις πολιτικές προτάσεις του Κιέβου.
Το Κοινοβούλιο του Κιέβου είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα έπειτα από πρωτοβουλία του Πέτρο Ποροσένκο την αρχή αναγνώρισης ενός «ειδικού καθεστώτος» που θα εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, τη διενέργεια εκλογών την 7η Δεκεμβρίου και τη χορήγηση αμνηστίας υπό προϋποθέσεις για τους αυτονομιστές μαχητές.
Οι αυτονομιστές ωστόσο είχαν απορρίψει αυτήν την πρόταση, ανακοινώνοντας ότι θα διεξάγουν τις δικές τους προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την 2α Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στην Ουκρανία για την 26η Οκτωβρίου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου…
Ο Ποροσένκο, από την πλευρά του, σημείωσε πως ελπίζει ότι η Ρωσία, που στηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δε θα αναγνωρίσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
«Ούτε η Ουκρανία, ούτε η διεθνής κοινότητα και ελπίζω ούτε η Ρωσία δε θα αναγνωρίσουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις λαϊκές “δημοκρατίες” στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τύπου στο Κίεβο.
Αναφερόμενος στη Μόσχα, ο Ποροσένκο επισήμανε ότι η Ουκρανία «έχει υποφέρει πολλά δεινά (όταν ανήκε) στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο για να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να υψώσει ένα σιδηρούν παραπέτασμα στα ανατολικά σύνορά μας».
«Για αυτό ακριβώς το λόγο σήμερα τα ανατολικά μας σύνορα αποτελούν την πρώτη γραμμή στη μάχη μας για μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα το κλείσιμο των οδικών σημείων διέλευσης με τη Ρωσία, όπως και την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους υπογράμμισε εξάλλου σήμερα ότι ελπίζει πως μια μεταρρυθμιστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναδειχθεί από τις εκλογές του επόμενου μήνα, με στόχο να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα καταστήσει τη χώρα «πιο ελκυστική» ως Ευρωπαίο εταίρο.
Ο Ποροσένκο τόνισε ότι οι τομείς προτεραιότητας της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν τη διάλυση του συστήματος διαφθοράς, την αποκέντρωση εξουσιών, τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης, αλλά και την ενίσχυση του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας. Επίσης την ανεξαρτησία στον ενεργειακό τομέα.
«Στόχος των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεών μας είναι να αποκτήσουμε επίπεδα διαβίωσης όμοια με εκείνα της Ευρώπης και το 2020 να υποβάλουμε αίτημα εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εναλλακτική είναι να παραμείνουμε με τη Ρωσία» επισήμανε.
Έκκληση για πρόσθετη οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Δύσης, προκειμένου να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος της Ουκρανίας, του γρίβνα.
Το ουκρανικό νόμισμα έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου και κατά την έναρξη της δαπανηρής διένεξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Κίεβο, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη γρίβνα εναντίον των επιθέσεων και να τερματίσει τις «κερδοσκοπικές» επιχειρήσεις εναντίον της.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει συνάψει με το ΔΝΤ θα πρέπει να αναθεωρηθεί εξαιτίας του πολέμου στις ανατολικές περιοχές.
Η Ουκρανία ζήτησε επίσης 1 δισεκατομμύριο ευρώ πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, τόνισε.
Διαβάστε ακόμα:
Ουκρανία: «Πέταξαν» βουλευτές σε κάδους απορριμμάτων (vids)