Ανοικτή επιστολή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Ειδικοί στην υγεία από 16 ευρωπαϊκές χώρες καλούν τις κυβερνήσεις τους, μέσω ανοικτής επιστολής που δόθηκε στη δημοσιότητα, να αυξήσουν μαζικά τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία απειλεί τώρα "ολόκληρο τον κόσμο", σε μια ανοικτή επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στείλουν επειγόντως εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εργαστήρια εκστρατείας, ρουχισμό προστασίας, απολυμαντικά και βασικό υλικό όπως ηλεκτρογεννήτριες, γράφουν σήμερα οι 44 επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί της δημόσιας υγείας στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
«Έπειτα από μήνες αδράνειας και αμέλειας της διεθνούς κοινότητας», η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχει ξεφύγει από τον έλεγχο", επισημαίνουν στην ανοικτή επιστολή τους.
«Σήμερα ο ιός αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις χώρες όπου η επιδημία έχει παραλύσει τα συστήματα υγείας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Καλούμε τις κυβερνήσεις μας να κινητοποιήσουν όλους τους δυνατούς πόρους για να βοηθήσουν τη Δυτική Αφρική που βρίσκεται αντιμέτωπη μ' αυτή την τρομερή επιδημία».
Ο Έμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους μεταξύ των λίγο περισσοτέρων των 6.200 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Δυτική Αφρική, κυρίως στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι ειδικοί από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βρετανία αναφέρουν πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.
Καλούν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν στους επαγγελματίες της υγείας του δημόσιου τομέα να γίνονται εθελοντές παίρνοντας προσωρινή άδεια από τη δουλειά τους.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι υπάρχουν "επείγουσες ανάγκες" στην επιτήρηση και τη διάγνωση, στις κινητές επικοινωνίες, καθώς επίσης για καθαρό νερό, σαπούνι, απορρυπαντικά και καύσιμα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παρακινήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διευκολύνουν την κυκλοφορία στις πληγείσες περιοχές και να κινητοποιήσουν στρατιωτικά και πολιτικά μέσα μεταφοράς "για να στείλουν τροφή, προμήθειες και προσωπικό στις περιοχές που έχουν πληγεί".
Η επιδημία του Έμπολα αποτελεί ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα δημόσιας υγείας: "αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα μπορούσε θαυμάσια να εξελιχθεί σε μια γεωπολιτική κρίση", εκτιμούν.
Διαβάστε επίσης:
Ισπανία: Εξαρθρώθηκε οργάνωση που στρατολογούσε τζιχαντιστές