Το 84% των Αυστριακών δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ
Την αμετάβλητη, σαφή απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών, και μάλιστα κατά το πρωτοφανές ποσοστό 84%, της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει η τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της χώρας απορρίπτει επίσης την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 84% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 8% την υποστηρίζει, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο του 2014, το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης της Τουρκίας ήταν υπερδιπλάσιο (17%).
Το γεγονός της συνεχιζόμενης απόρριψης της τουρκικής ένταξης από την πλειονότητα των Αυστριακών, και μάλιστα σε τόσο υψηλό ποσοστό στην παρούσα δημοσκόπηση, ο Πάουλ Σμιντ, ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, το ανάγει στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία που, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος στη Βιέννη, φαίνεται πως αποθαρρύνουν επιπλέον τους Αυστριακούς.
Όπως διαπιστώνει η δημοσκόπηση, με εξαίρεση την Ισλανδία, της οποίας την ένταξη επικροτεί ένα ποσοστό 57%, οι Αυστριακοί απορρίπτουν γενικά την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης να συγκεντρώνει, μετά την Τουρκία, το Κόσοβο (63%) και να ακολουθούν η Αλβανία (61%), η Σερβία (58%), το Μαυροβούνιο (57%), η ΠΓΔΜ (56%), και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (55%).
Ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει αγγίξει ή υπερβεί το 80%. Η Αυστρία βρίσκεται έτσι στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως "οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων".
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και συνεχίζει να ζητεί μόνον μια "προνομιακή σχέση" για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, σε περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων στην ένταξη της Τουρκίας, όποτε και αν γίνει κάτι τέτοιο, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.
Διαβάστε επίσης:
Υεμένη: 9 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων