Έμπολα: Βοήθεια σε 15 αφρικανικές χώρες από τον ΠΟΥ

Δεκαπέντε αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα, πρόκειται να λάβουν βοήθεια με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος διαφωνεί με τους ελέγχους στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό "ύποπτων" κρουσμάτων.

Έμπολα: Βοήθεια σε 15 αφρικανικές χώρες από τον ΠΟΥ
3'

Οι χώρες στις οποίες θα δώσει προτεραιότητα ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τις τέσσερις που συνορεύουν με την πληγείσα περιοχή, δηλαδή την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα-Μπισάου, το Μαλί και τη Σενεγάλη. Στον κατάλογο έχουν προστεθεί άλλες 11 χώρες: το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Γκάμπια, η Γκάνα, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΛΔ του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και το Τόγκο.

Όλες αυτές οι χώρες επελέγησαν αφού ελήφθησαν υπόψη οι εμπορικοί δεσμοί τους με τις τρεις που έχουν πληγεί περισσότερο —τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα— και η κατάσταση των συστημάτων υγείας τους, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη η αξιωματούχος του ΠΟΥ, η διευθύντρια της υπηρεσίας Επαγρύπνησης και Δράσης, Ιζαμπέλε Νούταλ.

Η Νούταλ σημείωσε ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά να γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Αφρική. "Όμως, ούτε το αποδοκιμάζουμε", πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, οι έλεγχοι αυτοί "μπορεί να δώσουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας" γιατί "τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αφού περάσει ο επιβάτης από τις τελωνειακές υπηρεσίες και μπει στο έδαφος της χώρας".

"Δεν πρέπει να στιγματίσουμε κανέναν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξοστρακίζουμε τους πολίτες αυτών των χωρών, ή τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς", υπογράμμισε εξάλλου η αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ συνιστά πάντως ανεπιφύλακτα να ελέγχονται αυστηρά οι επιβάτες κατά την αναχώρησή τους από τις τρεις πληγείσες χώρες.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής κατά την αναχώρηση των επιβατών, όμως διαφώνησαν για το αν είναι ανάγκη να ελέγχονται και κατά την άφιξή τους στις χώρες προορισμού.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας και της Τσεχίας, θα ελέγχει τους επιβάτες των αεροπλάνων που φτάνουν από την πληγείσα περιοχή.

Όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ "δεν διακρίνουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων ελέγχων", είπε η υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση αυτή.

Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ επανέλαβε ότι επαφίεται σε κάθε χώρα να αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει αφού "ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε και η πλειοψηφία των χωρών-μελών μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στις άλλες χώρες-μέλη".

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πάντως να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Μποργκ, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν για παράδειγμα σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο ώστε όλες οι χώρες να συγκεντρώνουν τις ίδιες πληροφορίες από τους επιβάτες που θα φτάνουν από τις πληγείσες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

«Κάναμε λάθος στη διάγνωση του Λιβεριανού που απεβίωσε»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή