Ιράν: Aπαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός σε δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Να ασκεί το επάγγελμά της για τρία χρόνια απαγορεύτηκε στην Ιρανή δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση ενώπιον του δικηγορικού συλλόγου της Τεχεράνης.

Ιράν: Aπαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός σε δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων
2'

Ένα διοικητικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για το συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας «έλαβε αυτήν την παράνομη απόφαση κατόπιν αιτήματος του ποινικού δικαστηρίου το οποίο εδρεύει στη φυλακή Εβίν, βόρεια της Τεχεράνης (όπου ήταν έγκλειστη από το 2010 ως το 2013)», ανέφερε η Σοτουντέχ.

«Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για να επιβληθεί απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος και σε άλλους δικηγόρους στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Δεν έχω την πρόθεση να ασκήσω έφεση, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα στρεφόμουν εναντίον των συναδέλφων μου, αλλά πρόκειται να διαμαρτυρηθώ από την Τρίτη ενώπιον του δικηγορικού συλλόγου (στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας)», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ένα διοικητικό δικαστήριο είχε δώσει την άδεια στη Σοτουντέχ να αρχίσει να ασκεί ξανά το επάγγελμά της.

Η δικηγόρος είχε καταδικαστεί το 2011 σε έξι χρόνια κάθειρξη, ενώ της είχε επιβληθεί επίσης δεκαετής στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματός της για «ενέργειες εναντίον της εθνικής ασφαλείας και προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος», δύο κατηγορίες που επικαλείται συχνά η ιρανική δικαιοσύνη για να καταδικάζει αντιφρονούντες.

Είχε επίσης καταδικαστεί διότι ανήκε στην οργάνωση Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ίδρυσε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί, η οποία αντιμετωπίζεται από το ιρανικό καθεστώς σαν μαύρο πρόβατο, ζώντας πλέον εξόριστη.

Αφού πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή, η Σοτουντέχ απελευθερώθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2013, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη ομιλία του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία αναλάμβανε συχνά στο παρελθόν την υπεράσπιση νέων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για αδικήματα που είχαν τελεστεί ενώ ήταν ακόμη ανήλικοι, εκπροσώπησε πολλούς διακεκριμένους πολιτικούς διαφωνούντες και ακτιβιστές μετά το 2009, μέχρι που συνελήφθη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη Σοτουντέχ, που έχει γεννηθεί το 1963, είχε απονεμηθεί το 2012 το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Αρκούδα ξερίζωσε το χέρι 9χρονου σε ζωολογικό κήπο!

Διάσωση δεκάδων σκλάβων σε ζούγκλα της Ταϊλάνδης (vid)

Αράχνη ζούσε κάτω από το δέρμα Αυστραλού! (pics)

Βραζιλία: UFO (;) έκανε τη νύχτα… μέρα! (vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή