Ισραήλ: Τους έστησαν στον… τοίχο για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων
Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέβαλαν ερωτήματα σήμερα σε Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που περιλαμβάνουν τόσο την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και την κακομεταχείριση κρατουμένων, όσο και την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση Παλαιστινίων σε πόσιμο νερό.
Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ υπερασπίστηκε τις θέσεις της χώρας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία εξέτασε την τήρηση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ αξιολογείται κάθε 4 χρόνια.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις δεν εκτείνονται στα δύο αυτά παλαιστινιακά εδάφη, κάτι με το οποίο διαφωνούν τόσο ο ΟΗΕ όσο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο Κορνέλις Φλίντερμαν, μέλος της Επιτροπής, σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή έγινε λίγο καιρό μετά τις πιο πρόσφατες συγκρούσεις στη Γάζα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 2.000 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων 500 παιδιά, και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής Εβιατόρ Μανόρ, υποστήριξε ότι το εβραϊκό κράτος αναγκάστηκε να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές αφού μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν 300 ρουκέτες και απήγαγαν 3 νεαρούς από το Ισραήλ, οι οποίοι αργότερα βρέθηκαν νεκροί.
Ο Γιούτζι Ιβασάβα, μέλος της Επιτροπής από την Ιαπωνία, είπε ότι η συνέχιση των κατεδαφίσεων σπιτιών ως ένα είδος πολιτικής τιμωρίας εγείρει ανησυχίες.
«Έχουμε λάβει αναφορές από Παλαιστινίους και Βεδουίνους οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για κατεδαφίσεις, ως αποτέλεσμα παρενόχλησης και βίας που υπέστησαν από (Εβραίους) εποίκους», δήλωσε. «Έχουμε πληροφορίες ότι Παλαιστίνιοι έχουν εκδιωχθεί από τις γεωργικές εκτάσεις τους, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωσή τους και τη πρόσβαση σε τρόφιμα».
Ο συνταγματάρχης Νόαμ Νούμαν, επικεφαλής του διεύθυνσης διεθνούς δικαίου του ισραηλινού στρατού, απάντησε ότι έχει παρατηρηθεί από το 2013 μια αύξηση στον αριθμό των ενεργειών των εξτρεμιστών στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. «Η πολιτική του Ισραήλ να χρησιμοποιεί τις κατεδαφίσεις κατοικιών με σκοπό την αποτροπή, εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις», είπε.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ επέκρινε επίσης την κατάληψη γης στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό, ενώ ζήτησε οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε δικηγόρους και το δικαίωμα να εξετάζονται από δικούς τους γιατρούς πριν οδηγηθούν ενώπιον δικαστή.
Ο Έμι Παλμόρ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην απάντησή του ανέφερε πως το Ισραήλ έχει σημειώσει πρόοδο στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά παραδέχθηκε ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα».
Διαβάστε επίσης:
Έμπολα: «Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί»
Ουκρανία και ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο
Ιράν: Επιθέσεις με οξύ σε γυναίκες που δεν φορούν σωστά τη μαντήλα!