Μπαγκλαντές: Εις θάνατον μεγιστάνας του Τύπου
Ένας μεγιστάνας του Τύπου και ηγετική προσωπικότητα του πιο σημαντικού ισλαμικού κόμματος του Μπανγκλαντές καταδικάστηκε σήμερα,2/11/2014, σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου, τα οποία διέπραξε στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.
Ο Μιρ Κάσεμ Άλι, πλούσιος επιχειρηματίας 63 ετών, καταδικάστηκε για φόνους, απαγωγές, βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διέπραξε στη διάρκεια των εννέα μηνών που διήρκησε ο πόλεμος με το Πακιστάν, δήλωσε ο εισαγγελέας Γκόλαμ Άριφ Τίπου.
Ο Άλι είναι εκτελεστικό μέλος του κόμματος Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, ενώ η καταδίκη του σε θάνατο δι’ απαγχονισμού ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφού η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον Μότιουρ Ράχμαν Νιζάμι, 71 ετών, πρόεδρο του κόμματος.
Ο Μιρ Κάσεμ Άλι, ιδιοκτήτης ενός τηλεοπτικού δικτύου και μιας εφημερίδας που πρόσκεινται στο Τζαμάατ, κατηγορούταν ότι ηγούταν μιας ομάδας βασανιστηρίων για λογαριασμό μιας φιλοπακιστανικής πολιτοφυλακής.
Οι δικηγόροι της κατηγορούσας αρχής επεσήμαναν ότι ο Άλι καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή και τον φόνο αρκετών μαχητών υπέρ της ελευθερίας του Μπανγκλαντές.
Ο ίδιος καταδικάστηκε και σε 72 έτη κάθειρξη για τη δημιουργία ομάδων βασανιστηρίων και τη φυλάκιση ανθρώπων στην πόλη Τσιταγκόνγκ, αλλά και επειδή βοήθησε τον στρατό του Πακιστάν να σκοτώσει αθώους πολίτες.
Στη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές έχασαν τη ζωή τους τρία εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, και 300.000 με 500.000, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές.
Μετά την καταδίκη του ηγέτη του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι την Τετάρτη ξέσπασαν συγκρούσεις και το κόμμα κάλεσε σε εθνική απεργία.
Το 2013 μετά την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών άλλων ισλαμιστών ηγετών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές και τις ταραχές που ακολούθησαν μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Ο Μιρ Κάσεμ Άλι είναι ο όγδοος ισλαμιστής που καταδικάζεται σε θάνατο από το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων του Μπανγκλαντές, ένα αμφιλεγόμενο δικαστήριο που συστάθηκε το 2010 από την κυβέρνηση.
Οι ισλαμιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δικαστήριο αυτό για να φιμώσει την αντιπολίτευση, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι οι δίκες που διεξάγονται σε αυτό δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.