Τουρκία και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν κατά του ΙΚ

Να εξομαλύνουν τις έντονες διαφωνίες τους σχετικά με την εκστρατεία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), αποπειράθηκαν Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας ενάντια στη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Τουρκία και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν κατά του ΙΚ
3'


Και μπορεί η Τουρκία να αποτελεί και επίσημα πλέον μέλος του υπό την αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των ανταρτών του ΙΚ, ωστόσο ο ρόλος της χώρας στη συμμαχία αυτή δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στο μεταξύ, λίγα ήταν πάντως τα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με την προοπτική μιας μελλοντικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού αντιπρόεδρου και του Τούρκου προέδρου, η οποία διήρκησε περίπου 4 ώρες.

«Συζητήσαμε σχετικά με το έργο μας, στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που θα υποβαθμίσει και τελικά να νικήσει (το Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν μετά το τέλος της συνάντησης, προσθέτοντας: «Μιλήσαμε επίσης και για το μέλλον της Συρίας».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες αντιμετώπισης του ΙΚ, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η απουσία κινδύνου στην περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν σε διάφορα τοπικά ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε συμφωνήσει στην εκπαίδευση, υποστηριζόμενων από τη Δύση, Σύρων ανταρτών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα ξεκινήσει.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Τουρκία για χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, μία αμερικανική εγκατάσταση για τις δράσεις των ΗΠΑ στη Συρία. Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να εξασφαλίσουν την άδεια χρήσης της βάσης, τα αεροπλάνα του συνασπισμού θα βρίσκονται σε πολύ πιο κοντινή απόσταση από τους στόχους τους στο Ιράκ και τη Συρία, ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει δώσει οποιαδήποτε απάντηση στο εν λόγω ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν υπέβαλε επίσης τα δικά του αιτήματα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η ηγεσία της Τουρκίας επιδιώκει να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, ενώ κύριο σημείο εστίασης της συμμαχίας να είναι η εκδίωξη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά η αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει στην περιοχή το ΙΚ.

«Συμφωνούμε με τους Τούρκους ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική μετάβαση από το καθεστώς του Άσαντ», δήλωσε ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, τονίζοντας ωστόσο ότι η απειλή που προβάλλουν οι τζιχαντιστές του ΙΚ αποτελεί νούμερο ένα μέλημα για την Ουάσινγκτον.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τουρκικές εγκαταστάσεις είναι ότι θα μας έδινε την ικανότητα να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του ΙΚ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παρά το γεγονός πάντως ότι δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες γύρω από αυτά τα ζητήματα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας και των ΗΠΑ «θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής»…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή