Στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στέλνει η Λιθουανία

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόκειται να προσφέρει η Λιθουανία -Τρεις στρατιώτες νεκροί και 12 πολίτες τραυματίες.

Στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στέλνει η Λιθουανία
4'

Σύμφωνα ωστόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, δεν είναι σαφές ακόμα εάν η Λιθουανία θα μιμηθεί τις ΗΠΑ, επίσης κράτος μέλος του NATO, χορηγώντας μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό, ή θα στείλει οπλισμό.

Και αυτό γιατί τα κράτη μέλη του NATO διστάζουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, εξοπλίζοντας ένα κράτος μη μέλος του Συμφώνου.

«Συμφωνήσαμε να γίνουν προμήθειες συγκεκριμένων στοιχείων συγκεκριμένου εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ποροσένκο, μετά τις συνομιλίες με τη Λιθουανή πρόεδρο Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, συμπληρώνοντας: «Αυτή είναι αληθινή βοήθεια».

Πιεζόμενη να δώσει λεπτομέρειες, η Γκριμπαουσκάιτε περιορίστηκε να δηλώσει από την πλευρά της: «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη διαθέσιμη υποστήριξη από τη Λιθουανία και ό,τι έχει η Λιθουανία», ωστόσο δεν παρέλειψε να συνδέσει τη χορήγηση της βοήθειας αυτής με την προώθηση βαθιών «μεταρρυθμίσεων», με στόχο την καταπολέμηση της «ενδημικής διαφθοράς».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας υποσχέθηκε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας της θα εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που τραυματίζονται θα νοσηλεύονται σε λιθουανικά νοσοκομεία.

«Κανείς δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ούτε σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, εάν δεν πιστεύει ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί σωστά από την κυβέρνησή σας», υπογράμμισε η Γκριμπαουσκάιτε, προσθέτοντας:

«Η πιο σημαντική μάχη που πρέπει να δοθεί δεν είναι μόνο αυτή στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά αυτή εναντίον της διαφθοράς».

Εξάλλου, η Γκριμπαουσκάιτε κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός κράτους τρομοκράτη», ενώ «η αποστολή όπλων και στρατιωτών χωρίς διακριτικά για να υποστηρίξουν τους τρομοκράτες, αυτή είναι τρομοκρατική συμπεριφορά».

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τα κράτη μέλη του NATO βοήθεια να αμυνθεί έναντι των καλά οπλισμένων φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, οι οποίοι πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία είχαν προκαλέσει βαριές απώλειες στις κυβερνητικές δυνάμεις αποσπώντας τους μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Και μπορεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, να εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο, ωστόσο δεν πρόσφερε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, εκτός από αμερικανικές συσκευές ραντάρ, ικανές να εντοπίζουν την ακριβή προέλευση των πυρών από όλμους ή ρουκετοβόλα.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο NATO, ο Ποροσένκο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα σε μερικά χρόνια, όταν θα «πληρούνται τα κριτήρια» για αυτό, προσθέτοντας ωστόσο πως μια προσπάθεια να γίνει αυτό τώρα θα προκαλούσε «περισσότερη ζημιά από ό,τι καλό».

Πριν από τη σύγκρουση, οι Ουκρανοί δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για την προοπτική ένταξής τους στο NATO, ενώ το Σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι το κράτος αυτό πρέπει να τηρεί αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, χωρίς να προσδένεται να κάποια συμμαχία.

Μετά ωστόσο την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και την ανοικτή υποστήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές εξεγερμένους, η υποστήριξη του πληθυσμού στην εισδοχή στο NATO αυξήθηκε σημαντικά. Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Rating έδειξε πως το 51% των Ουκρανών τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής και το 25% εναντίον…

Η φιλοδυτική πλειοψηφία στο νέο ουκρανικό κοινοβούλιο δεσμεύθηκε πάντως την περασμένη Παρασκευή ότι το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί και η νομοθεσία θα τροποποιηθεί με μια διαδικασία που θα αρχίσει ως το τέλος του έτους, ώστε να «ανακληθεί» το ουδέτερο, αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας και να ασκηθεί «μια πολιτική που θα αποβλέπει στην εισδοχή στο NATO», γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Λιθουανίας θεωρεί ότι «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο NATO. Και κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην Ουκρανία ποιον δρόμο πρέπει να επιλέξει. Ακόμη περισσότερο οι γείτονές της».

Έκρινε μάλιστα πως η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θα απαιτήσει μια «μακρά διαδικασία» η οποία θα απαιτήσει «πολλή δουλειά».

Στο μεταξύ, επί του πεδίου στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο έκανε λόγο για «τρεις στρατιώτες νεκρούς και άλλους 24 τραυματίες», τις τελευταίες 24 ώρες κοντά στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ καθώς και κοντά στη Ντομπάλτσεβε, όχι μακριά από το μέτωπο.

Ο δήμος του Ντονέτσκ επιβεβαίωσε ότι 12 πολίτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο και πολλά οικήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πυρά πυροβολικού, ενώ επλήγη επίσης το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα 5.000 οικήματα να μείνουν χωρίς θέρμανση…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή