Σιγκαπούρη: Βοήθεια των ΗΠΑ στις έρευνες για το αεροπλάνο

Τις εξελίξεις με την αγνοούμενη πτήση QZ8501 της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia παρακολουθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ, δηλώνοντας έτοιμο να βοηθήσει τις ινδονησιακές Αρχές αν χρειαστεί.

Σιγκαπούρη: Βοήθεια των ΗΠΑ στις έρευνες για το αεροπλάνο
2'

«Οι Αρχές στην περιοχή ηγούνται των ερευνών εντοπισμού του αγνοούμενου αεροπλάνου. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με όποιο τρόπο χρειαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται επίσης ότι κανένας από τους 155 επιβάτες της πτήσης δεν ταξίδευε με αμερικανικό διαβατήριο.

Την ίδια ώρα, η AirAsia ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο είχε υποβληθεί στην τελευταία προγραμματισμένη συντήρησή του στις 16 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Airbus τής παραδόθηκε το 2008, έχοντας καταγράψει 23.000 ώρες πτήσης κατά τη διάρκεια 13.600 πτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Airbus 320-200 που εκτελούσε την πτήση QZ8501 της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia μετέφερε 155 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα. Έχασε την επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στην Τζακάρτα την Κυριακή (28/12) στις 6:17 π.μ. (τοπική ώρα, 01:17 ώρα Ελλάδας), αφού οι πιλότοι ζήτησαν να αλλάξουν πορεία εξαιτίας κακοκαιρίας, 42 λεπτά περίπου λεπτά μετά την απογείωση της πτήσης από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς το αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης.

Παράλληλα, περισσότερα από 6.000 A320-200 βρίσκονται σε υπηρεσία. Είναι σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται εντατικά σε σύντομες πτήσεις και προτιμώνται, μαζί με τα ανταγωνιστικά Μπόινγκ 737, από αερογραμμές χαμηλού κόστους που εκτελούν τέτοια δρομολόγια.

Η Καμπέρα προσφέρεται να βοηθήσει στον εντοπισμό του αεροπλάνου

Στο μεταξύ, η Αυστραλία προσφέρθηκε να συμβάλλει στις έρευνες των ινδονησιακών Αρχών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της μαλαισιανής εταιρείας χαμηλού κόστους.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ινδονήσιο πρόεδρο, υποσχέθηκε κι αυτός κάθε δυνατή βοήθεια.

Σημειώνεται ότι αυστραλιανά Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι έρευνες διακόπηκαν τις τελευταίες ώρες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και του σκότους. Το αεροσκάφος φέρεται να είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία του λόγω της κακοκαιρίας, πριν χαθεί η επαφή μαζί του, περίπου 42 λεπτά μετά την απογείωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή